Технологичната война на Тръмп поведе Китай към техническа самодостатъчност

Технологичната война на Тръмп поведе Китай към техническа самодостатъчност
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    14.09.2021
  • Share:

Въпреки че Китай продължава да иска от САЩ да премахнат санкциите, митата и технологичната блокада, наложени от Вашингтон през последните години, експертите уверяват, че с тях САЩ са постигнали това, което китайското правителство не е постигало: привеждане на целите на частните компании в паралел с правителствената цел за икономическа самодостатъчност.


Затягането на търговските ограничения от САЩ от 2018 г. застраши жизнеспособността на някои от най-големите китайски компании и това разтревожи Пекин, принуждавайки компаниите от азиатския гигант да преоткрият американските технологии, до които вече нямаха достъп.


Някои анализатори посочват проекта „Произведено в Китай 2025", 10-годишен проект на Пекин за превръщането на страната в глобална производствена мощност, след технологичната война, обявена през 2015 г. С този план Пекин има за цел да доминира в индустрии като роботиката, напредналите информационни технологии, авиацията и новите енергийни превозни средства.


„В сагата за икономическото съперничество между САЩ и Китай, „Произведено в Китай 2025" се очертава като реалната екзистенциална заплаха за американското технологично лидерство", казва Лоранд Ласкай, асоцииран изследовател в Съвета по външни отношения със седалище в Ню Йорк.


Планът идентифицира „10 сегмента от високотехнологичната индустрия, в които китайските компании трябва да направят пробив, за да постигнат самодостатъчност чрез заместване на технологиите, като същевременно се превърнат в производствена суперсила, доминираща на световния пазар в критичните високотехнологични индустрии", добави Ласкай.


Това може да бъде проблем за страните, които зависят от износа на високотехнологични продукти и за глобалната верига на доставки на високотехнологични компоненти.


При бившия президент Доналд Тръмп бяха наложени санкции на китайските компании, принуждавайки ги да спрат да разчитат на американските полупроводници. По същия начин през 2018 г. администрацията затегна процедурите за чуждестранните инвестиции в национални компании.


Дан Уанг, технологичен анализатор в Gavekal Dragonomics.отбелязва, че „чрез налагане на ограничения върху промишлените продукти на САЩ, произведени в Китай, правителството на САЩ по невнимание е направило повече от която и да е партийна директива за стимулиране на частните инвестиции в китайската технологична екосистема". Въпреки че Китай първоначално наложи възмездни мита, основният отговор за намаляване на въздействието на наложените санкции беше призивът на висшите лидери за повишаване на технологичната самостоятелност.


През лятото на 2018 г. президентът Си Цзинпин заяви, че Китай трябва да остане на пътя на самостоятелност, на фона на нарастващите едностранност и протекционизъм в днешния свят.


През 2019 г. китайското правителство предложи на чип индустрията редица благоприятни политики: от намаляване на данъците до държавни субсидии за всеки нов завод, способен да произвежда чипове с 28  или по-малко nm, за да ускори развитието на своята индустрия за полупроводници.


"Вярвам, че акцентът върху самодостатъчността в основните технологии не би могъл да дойде в по-добро време, предвид технологичната война с Америка. Той ще оглави вълна от политики, подкрепящи научноизследователската и развойна дейност в много основни технологични сектори", каза Тиан. Юн, заместник-директор на Пекинската асоциация за икономически операции пред Global Times.

Станете почитател на Класа