Норвегия направи завой наляво

Норвегия направи завой наляво
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    14.09.2021
  • Share:

След осем години мандатът на Ерна Солберг като премиер на Норвегия приключи снощи. Страната направи ляв завой и лявоцентристко правителство ще поеме управлението.

 

Малко след 23 ч. в понеделник, 13 септември, Солберг е позвънила на Йонас Гар Стьоре, лидера на Arbeiderpartiet (Лейбъристката партия), за да го поздрави за победата във вота, пише онлайн изданието EUObserver.com. Той ще бъде новият министър-председател на страната.

 

В речта си за победата Стьоре подчертава, че голяма част от норвежците са гласували за смяна на правителството. Петте леви партии в политическия спектър заемат значително мнозинство в парламента - до 100 от 169 места, според предварителните резултати.

 

Стьоре коментира, че ще започне преговори с двете партии, които съставляват това, което той нарича „мечтаната коалиция“ - SV (партията на социалистическото ляво) и Senterpartiet (партията в центъра). Това би означавало възстановяване на последното лявоцентристко правителство от 2005 до 2013 г.

 

Предварителните резултати показват, че трите партии ще получат повече от 85 места, необходими за мнозинство в Stortinget, норвежкия парламент. Ако не бяха успели, Стьоре щеше да се наложи да търси подкрепа от MDG (Зелената партия) и старата маоистка партия Rødt (Червената партия).

 

Резултатът от вота е голяма победа лично за Йонас Гар Стьоре, чийто мандат на партийно ръководство беше преследван от поражението на изборите през 2017 г. Тогава Лейбъристката партия получи само 26,4% от гласовете.

Това беше най-лошият изборен резултат за водещата норвежка социалдемократическа партия от 20 години насам и втори пореден вот, при който делът на получените гласове намалява.

 

Кой е новият премиер на Норвегия?

 

Йонас Гар Стьоре не отговаря на профила на традиционен социалдемократически политик. Той е един от най-богатите политици в Норвегия. Получил е образование в елитната академия Science Po в Париж и говори свободно френски.

 

Започва в политиката като съветник на премиера Гро Харлем Грунтланд през 90-те години на XX век и става външен министър през 2005 г.

 

Той ще се нуждае от всичките си умения като преговарящ, когато се подготвя да сформира правителство и да изгради своята политическа платформа. Това няма да е лесно, защото има сериозни различия между трите партии, които се очаква да влязат в коалицията.

 

Отношенията на Норвегия с ЕС ще бъдат един от най-проблемните въпроси. Лейбъристката партия е защитник на съществуващото търговско споразумение за Европейското икономическо пространство, но SV и Senterpartiet искат да го предоговорят.

 

Още при предварителните анкети стана ясно, че Ерна Солберг вече няма да бъде премиер и Стьоре ще поеме поста. В изборния процес обаче имаше доста драма. Четири партии водиха тежка битка, за да преминат прага от 4 процента, което дава възможност на политическите партии да се състезават за 19 общи места в парламента. За първи път Rødt получава осем места в парламента, като досега имаше само едно.

 

KrF (Християнската партия) получи 3,8% и не премина тази граница, а Venstre (Либералната партия) спечели 4,5% в иначе разочароващите избори за десницата. ЦХР (Зелената партия) също не успя да премине прага.

 

Междувременно, след като през август беше публикуван докладът на Междуправителствената група на ООН по изменението на климата, темата се превърна в най-дискутирания въпрос в навечерието на изборите в Норвегия.

 

В страната има три партии, които се смятат за климатични - Venstre, SV и MDG. И трите се представяха значително по-добре в предизборните анкети, но в реалния вот изостанаха.

Въпреки това предизборната кампания показа, че почти всички политически партии в Норвегия са сериозно ангажирани по въпроса за климата.

 

Бъдещето на Ерна Солберг

 

Тя не успя да спечели исторически трети мандат, но обеща в речта си, че „ще се върнем през 2025 г.“.

 

Дотогава Солберг ще е лидер на консервативната партия в парламента.

 

Тя е най-дългогодишният премиер на партията и тъй като е едва на 60 години, спекулациите за нейното политическо бъдеще ще се увеличават през следващите месеци.

 

Съществува традиция бившите норвежки премиери да завършват кариерата си с пост на международната сцена, точно както стана с Йенс Столтенберг, който оглави НАТО. Без съмнение има очаквания за нейната кандидатура за различни международни позиции.

 

Правителството на Солберг ще продължи да работи до октомври, когато се очаква да бъде сформиран нов кабинет.

 

 

Миглена Иванова, редактор Елена Илиева

Станете почитател на Класа