Десет рискови сценария, които могат да дерайлират световното възстановяване

Десет рискови сценария, които могат да дерайлират световното възстановяване
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    31.10.2021
  • Share:

Пълен разрив между САЩ и Китай, неочаквано бързо парично затягане с последващ срив на пазарите, катастрофа на пазара на имоти в Китай, която би довела до забавяне на икономиката, социални вълнения, междудържавна кибервойна – това са част от рисковете пред световната икономика, обобщени от Economic Intelligence Unit в нов доклад.

 

Други възможни рискове са избухване на конфликт между Китай и Тайван с намеса на САЩ, тежки суши и глад, по-строги вътрешни и глобални финансови условия, които да дерайлират възстановяването на нововъзникващите пазари, нови варианти на Covid-19, които се оказват устойчиви на ваксини, влошаване на връзките между САЩ и Китай.

 

Най-висок е рискът, според инвеститорите, от влошаването на отношенията САЩ-Китай, рязко затягане на паричната политика в САЩ и имотен срив в Китай. Като по-умерен се оценява риска от влошаване на вътрешните и глобални финансови условия и появата на устойчиви на ваксини варианти на Covid-19.

 

Още по-нисък е рискът от социални вълнения, конфликт между Китай и Тайван с намеса на САЩ и влошаване на отношенията ЕС-САЩ. Най-нисък е рискът за големи суши, които да доведат до глад, и междудържавна кибервойна, която да засегне критична инфраструктура.

 

САЩ и Китай

 

САЩ и Китай се борят за глобално влияние. Президентът на САЩ Джо Байдън се опитва да убеди „единомислещи“ (предимно западни) страни да оказват съвместно натиск върху Китай чрез ограничения в областта на търговията, технологиите, финансите и инвестициите, заедно със санкции.

 

Това е най-очевидно на технологичната арена, но съществува риск тази стратегия да обхване промишлени или насочени към потребителите сектори.

 

При най-лошия сценарий може да се стигне до разделение на световните икономики на такива, подкрепящи Китай, и други, подкрепящи САЩ.

 

Пълно глобално икономическо разделение би наложило необходимост компании да управляват две вериги за доставки с различни технологични стандарти. Внедряването на 5G телекомуникационните мрежи може да бъде отложено в някои страни и евентуални санкции от страна на Китай ще засилят несигурността около световната търговия и инвестиции.

 

Неочаквано бързо затягане на паричната политика в САЩ

 

Прекъсванията във веригата на доставки, по-високите цени на енергията, изключително разхлабената парична политика и възстановяването на реалната икономика доведоха до рязкото покачване на инфлацията. Въпреки че много от тези фактори вероятно ще се успокоят, тъй като икономиката и на САЩ, и по света се ребалансира след пандемията, Федералният резерв има основание да започне да затяга постепенно паричната политика и да намали покупките на активи.

 

Ако обаче бавно и ясно сигнализирано парично затягане не успява да овладее инфлацията в средносрочен план, повишаване на лихвените проценти е неизбежно в средата на 2022 г. Като се има предвид, че съотношенията цена/печалба на акциите в САЩ в момента са по-високи от предишните кризи през 1929 г. и 2007-2008 г., ускореното увеличение на лихвите може да бъде достатъчно, за да започне рязка корекция на фондовия пазар.

 

Като се има предвид големия брой дребни инвеститори, падащите цени на акциите биха натежали на потребителските разходи, а оттам – и на икономическото възстановяване, като има риск и от нова рецесия.

 

Имотен срив в Китай и ново глобално забавяне

 

Китайският гигант за недвижими имоти Evergrande пропусна няколко плащания по дълга си на обща стойност около 300 млрд. долара. Предвид експозициите на и към компанията неин фалит представлява сериозен риск от финансово заразяване.

 

Десет рискови сценария, които могат да дерайлират световното възстановяване

 

 

Държавата строго контролира финансовите пазари на Китай, а желанието ѝ за намеса означава, че разполага с инструментите за изолиране на финансови затруднения. Това прави мащабна криза малко вероятна.

 

Въпреки това, много от китайските фирми за недвижими имоти са в подобно положение на свръхзадлъжнялост. Ако влошаването на настроенията доведе до серия от фалити, ще стане много по-трудно вълната да бъде удържана. Най-малкото, това би довело до срив на цени на имотите, което ще доведе до необходимост да се спасяват банки и отделни домакинства със свръхекспозиции на пазара.

 

Тази комбинация може значително да забави растежа на Китай за години напред. Това на свой ред би предизвикало глобален отзвук, като износителите на суровини ще са особено засегнати.

 

Затягане на финансовите условия ще спъне възстановяването на нововъзникващите пазари

 

Инфлационният натиск, произтичащ от възстановяването на цените на суровините, вече доведе до ръст на лихвите на някои пазари, сред които Бразилия, Мексико, Русия, Шри Ланка и Украйна.

 

В контекста, в който суверените поскъпват все повече заради пандемията, нормализирането на лихвените проценти ще доведе до по-високи разходи за обслужване на дълга за правителствата. Това увеличава натиска за агресивна проциклична фискална консолидация, която в крайна сметка би забавила възстановяването на развиващите се пазари

 

Евентуално увеличаване на доходността по американските облигации в следващите месеци може да увеличи рисковите премии за нововъзникващите пазари, което ги прави уязвими от внезапен спад на капиталовите потоци. Рисковете ще бъдат особено повишени в страни, където задлъжнялостта в чуждестранна валута е висока, например Аржентина и Турция. Там разпродажбата на облигации може да предизвика валутна и/или дългова криза.

.

Появяват се нови варианти на Covid-19, устойчиви на ваксини

 

Темпът на внедряване на ваксините е основната променлива зад икономическите прогнози. Един от основните рискове за глобалното възстановяване е, че новите, по-агресивни варианти на Covid-19 се оказват устойчиви на настоящите ваксини.

 

Някои - особено вариантите делта и мю, изглежда частично избягват защитата, предлагана от някои ваксини. Освен това изглежда, че ваксините не блокират предаването на варианта делта, което повишава риска безсимптомни преносители да го разпространяват.

 

Продължаващото разпространение на Covid-19 в някои части на света допълнително увеличава този риск. Следователно производителите биха могли да се окажат в постоянен цикъл на необходимост да актуализират своите ваксини. Това създава сценарий, при който даден вариант се оказва силно устойчив на ваксини. Това се наблюдава с други вируси, за които още не са разработени ваксини, като ХИВ/СПИН.

 

Социални вълнения спъват възстановяването

 

Предвид негативния ефект на пандемията върху доходите и качеството на живот е възможен скок на вълненията през 2021 г., включително в традиционно стабилни западни държави и дългогодишни авторитарни режими.

 

Страните, в които политическото напрежение вече е високо, са най-застрашени, но сред засегнатите са и държавите, които пострадаха най-силно от пандемията.

 

Региони като Близкия изток, Африка и Латинска Америка са най-неустойчиви. Там отдавна има повишено социално напрежение, особено след строгите блокади заради коронавируса. Тези вълнения може да доведат до крах на правителства, да паникьосат инвеститорите и да дестабилизират капиталовите потоци.

 

Намеса на САЩ в конфликта Китай-Тайван

 

Нарастващата китайска агресия срещу Тайван от края на 2020 г. повиши риска от военен конфликт в Тайванския проток. Очакванията са Китай да се въздържа от целенасочено иницииране на директен конфликт с Тайван точно заради опасенията за намеса на САЩ. Освен това президентът на Тайван Цай Ин-уън отхвърли обявяване на независимост като изрична политическа цел.

 

Затоплянето на отношенията между САЩ и Тайван обаче накара Китай да започне редовни нахлувания в зоната за идентификация на ПВО на Тайван. Тези маневри повишават риска от военна грешка, като например случаен сблъсък между китайски и тайвански изтребители.

 

Евентуален конфликт би унищожил икономиката на Тайван, вкл. и полупроводниковата индустрия, на която разчитат глобалните вериги за доставки. Това рискува да привлече участници в конфликта като САЩ, Австралия и Япония, а това може да доведе до глобален конфликт с катастрофални последствия.

 

Връзките между ЕС и Китай значително се влошават

 

През март ЕС наложи санкции на Китай заради нарушения на човешките права в Синдзян. Последваха ответни санкции от Китай срещу десет лица от ЕС и четири организации. Това влоши отношенията между двете страни.

 

ЕС ще продължи да следва независим от САЩ подход към отношенията с Китай, но има риск да реши да наложи санкции срещу базирани в Синдзян компании, които да отразяват съществуващите забрани за внос и инвестиции в САЩ. Това може да се случи и в отговор на китайската политика в Хонконг и Тибет (и потенциално Тайван).

 

При такъв сценарий ще се стигне до допълнителни оперативни смущения на засегнатите китайски компании, а европейските компании, които оперират в ЕС, са уязвими на ответни мерки.

 

Тежките суши предизвикват глад

 

Моделите на изменението на климата сочат повишена честота на рисковете от влошаване на сушите. Досега тези събития бяха спорадични в отделни части на света. Те обаче могат да започнат да се случват по-синхронно и за продължителни периоди.

 

Интензивни горещи вълни удариха Канада и САЩ тази година, както и Гърция, Турция и Испания, които претърпяха опустошителни пожари през последните месеци. Променливото време, включително сушата, в Бразилия допринесе за покачването на цените на някои храни.

 

Екстремните климатични събития са само един от многото рискове. Недостиг на вода в южната част Европа, Средиземноморието, югозападната част на САЩ и Южна Африка – кошниците за хляб на света, ще има краткосрочни и дългосрочни последици за глобалната икономика, вкл. повишаване на цените на суровините и на зависимите от напояване култури.

 

Това на свой ред ще подхрани глобалната инфлация и ще натежи върху глобалния растеж и настроенията.

 

Междудържавна кибервойна осакатява до голяма степен държавната инфраструктура

 

Докато държавите се борят за надмощие след пандемията, геополитическата конкуренция ще продължава да се нажежава в следващите години. Предвид много по-високите разходи за прекия военен конфликт и трудности при идентифицирането на извършителите на кибератаки, всяка военна ескалация най-вероятно ще приеме форма на кибервойна.

 

Кибервойната би засегнала софтуер, който контролира държавната инфраструктура, а това би нарушило сериозно бизнес операциите и би създало несигурност, която ще се отрази и на инвеститорите.

 

 

Миглена Иванова

 

Станете почитател на Класа