Amazon и делото за контрабанда на марихуана

Amazon и делото за контрабанда на марихуана
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    23.11.2021
  • Share:

Изпълнителните директори на американския гигант за електронна търговия Amazon са обвинени във връзка с предполагаемо използване на платформата за търговия на дребно за контрабанда на марихуана на южноазиатския пазар.


Неназовани ръководители на Amazon India са съдени съгласно националния закон за наркотиците, съобщи полицията в индийския централен щат Мадхя Прадеш, като не предостави информация за това колко висши мениджъри са обвинени.


Съобщава се, че полицията е арестувала двама мъже с 20 кг марихуана на 14 ноември, като заяви, че двамата са основали фирма Babu Tex, която е регистрирана в Amazon като продавач. Съобщава се, че фирмата е била използвана за контрабанда на веществото под прикритието на листа от стевия до други индийски щати.


Държавната полиция също така каза, че висши ръководители на Amazon India са посочени сред обвиняемите съгласно законодателството на страната за наркотиците, поради различия в отговорите, предоставени от корпорацията на полицейски въпроси и факти, открити по време на дискусии.


„С оглед на приликите между фактите, разкрити в разследването, и отговорите, предоставени от Amazon чрез документи, изпълнителните директори на Amazon India са обвинени съгласно Закона за наркотиците и психотропните вещества", се казва в изявлението.


Според полицията близо 1000 кг марихуана на стойност около 148 000 долара са били продадени през Amazon.


Малко след като се появиха обвиненията, американската компания пусна изявление, в което се казва, че изброяването и продажбата на законно забранени продукти не е позволено на порталите на Amazon и предприема стриктни действия срещу продавачите, в случай на някакво нарушение.


Индия е основен отвъдморски пазар за Amazon. Компанията е вложила повече от 6,5 милиарда долара в операциите си в страната.


Amazon India в момента е обект на антитръстова проверка и е център на разгорещен дебат относно сделки за няколко милиарда долара, включващи две от най-големите търговски вериги в Индия.


През септември подател на сигнали в нейното индийско дъщерно дружество твърдеше, че законните представители на компанията са подкупили държавни служители в страната. Amazon заяви, че е започнала разследване на обвиненията.

Станете почитател на Класа