Камала Харис критикувана за реакцията й по случая Ритенхаус

Камала Харис критикувана за реакцията й по случая Ритенхаус
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    23.11.2021
  • Share:

Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис заяви, че съдебната система не е "справедлива" в нейната реакция на присъдата на Кайл Ритънхаус.. Харис каза в петъчно публично изявление, че има „все още повече работа" за подобряване на съдебната система на САЩ, което е много по-сурова реакция от първоначалния коментар на президента Джо Байдън, че той „стои до журито" и тяхната присъда за невинност. В по-късно изявление Байдън се описа като „ядосан и загрижен от решението на журито".


Ритънхаус беше оневинен по всички обвинения срещу него, които включват обвинения в убийство, произтичащи от прострелването на трима души в Кеноша, Уисконисън през август 2020 г., двама от които загинаха. Ритънхаус твърди, че е действал при самозащита и журито го призна за невинен по всички точки. Присъдата не се хареса на либералните коментатори, много от които нарекоха Ритънхаус „бял супрематист", въпреки че няма представени доказателства в полза на това твърдение по време на процеса.


В отговор на присъдата Харис каза, че е „прекарала по-голямата част от кариерата си, опитвайки се да направя нашата система за наказателно правосъдие по-справедлива".


Критиците побързаха да напомнят на Харис за нейното минало в системата на наказателното правосъдие като прокурор, което се превърна в основна точка на критика срещу бъдещия вицепрезидент по време на президентските дебати през 2020 г.


Мнозина публикуваха откъс от дебат в CNN, където Тулси Габард разби миналото на прокурора Харис. Тя повтори обвиненията, отправени дълго време от критиците, като например, че Харис е била прекалено ревностна да помогне за затварянето на над 1000 души за леки престъпления с марихуана, за да осигури евтина работна ръка на държавата.


„Каква ирония е, че точно по времето, когато бившият ревностен прокурор Камала Харис бе действащ президент, журито на Кеноша спаси Кайл Ритънхаус от друг ревностен прокурор", туитира репортерката Миранда Дивайн, визирайки президентските правомощия, които за кратко бяха прехвърлени на Харис в петък, докато президентът бе на рутинна колоноскопия.


В интервю от август 2020 г. Харис нарече Ритънхаус „стрелец, арестуван за убийство" и заяви „Няма да позволим на тези екстремисти да провалят пътя към правосъдието", когато говори за протестите на Black Lives Matter, които се превръщат в насилие в градове като Кеноша.

Станете почитател на Класа