Руският парламент обмисля забрана на гей сцени във филми и ТВ

Руският парламент обмисля забрана на гей сцени във филми и ТВ
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    24.11.2021
  • Share:

Законопроект, който ще забрани сцени, показващи хомосексуални отношения във филми и телевизионни предавания, се очаква да бъде разгледан от руския парламент, каза заместник-председателят на комисията по семейни въпроси на Думата.


Говорейки пред РИА Новости в понеделник за предложенията, Виталий Милонов от управляващата партия "Единна Русия" потвърди, че законът ще бъде разгледан внимателно в Държавната дума и че работата по текста е в ход. "Правното решение на тази ситуация е точно зад ъгъла", каза той.


Милонов каза, че има обществено искане към държавния регулатор да не се изобразяват хомосексуални сцени и хората имат право да поискат от да не се разрешава излъчването на филми с ЛГБТ+ съдържание. „Който иска, може да има специален достъп до такива видеоклипове, както и до порнография", отбеляза той.


Проучване на Руския център за изследване на общественото мнение (VTsIOM), публикувано по-рано, разкри, че 80% от анкетираните смятат, че е неприемливо да се показват хомосексуални отношения във филми и телевизионни предавания с възрастови ограничения 18+, докато 57% от анкетираните руснаци казват, че прожекцията на сцени, показващи това, което те смятат за „сексуално отклонение", трябва да бъде забранено.


Разглеждането на законодателството срещу съдържание, изобразяващо еднополовите връзки, съвпада с мнението на член на руския президентски съвет за гражданско общество и права на човека, който каза за „Ведомости", че е разработил „каталог" за отбелязване на така нареченото „токсично съдържание" в интернет. Ресурсът ще маркира теми като радикален феминизъм, начин на живот без деца, както и насърчаване на хомосексуалността и зоофизията.


Русия прие това, което често се нарича „закон за гей пропагандата" през 2013 г., според което се налагат ограничения срещу съдържание, за което се смята, че подкрепя „нетрадиционните сексуални ценности сред непълнолетните". Законодателството е критикувано както в страната, така и в международен план за предполагаемо нарушение на правата на ЛГБТ. Президентът Владимир Путин обаче защити този ход, като настоя, че той „няма нищо общо с преследването на хора заради тяхната сексуална ориентация".

Станете почитател на Класа