МВФ предупреждава за значителните рискове на биткойн

МВФ предупреждава за значителните рискове на биткойн
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    24.11.2021
  • Share:

Международният валутен фонд (МВФ) в окончателно изявление, посветено на Ел Салвадор, не препоръчва широкото използване на биткойн като законно платежно средство, поради значителните рискове, които то носи за икономиката и населението.


Организацията признава, че приемането на биткойн като законно платежно средство в Салвадор на 7 септември, включително въвеждането на електронния портфейл „Chivo", „има способността да направи плащанията по-ефективни, като по този начин подобрява финансовото включване и подпомага растежа". Въпреки това, МВФ твърди „потенциалните рискове, свързани с цифровите валути, правят използването им рисково".


„Като се има предвид високата волатилност на цените на биткойн, използването му като законно платежно средство е свързано със значителни рискове за защитата на потребителите, финансовата цялост и финансовата стабилност и използването му може да доведе до увеличаване на данъчните задължения. Поради тези рискове биткойн не трябва да се използва като законно платежно средство", заключават експертите на МВФ.


По този начин МВФ препоръчва на страната от Централна Америка да намали обхвата на закона за биткойн и да насърчи незабавно регулирането и надзора на новата платежна система, за да защити потребителите, да се бори срещу прането на пари, финансирането на тероризма и да управлява рисковете.


Изявлението на МВФ идва само дни след като президентът на Ел Салвадор Найиб Букеле разкри планове за изграждане на първия в света биткойн град, „Bitcoin City", финансиран с облигации, обезпечени с криптовалута.

Станете почитател на Класа