Байдън ще връща мигрантите, но ще им предложи безплатни ваксини

Байдън ще връща мигрантите, но ще им предложи безплатни ваксини
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    26.11.2021
  • Share:

Съобщава се, че администрацията на президента Джо Байдън е готова да възобнови изпращането обратно в Мексико на търсещите убежище, в съответствие с разпореждането на федералния съд за възстановяване на ключовата имиграционна политика на бившия президент Доналд Тръмп.


Експулсирането по програмата „Останете в Мексико" ще бъде възобновено още следващата седмица, съобщи в сряда медийното издание Axios, позовавайки се на неидентифицирани правителствени служители. Мигрантите ще бъдат принудени да чакат в Мексико месеци или години за изслушвания в имиграционния съд, за да определят дали ще им бъде предоставено убежище в САЩ.


Този ход е в противоречие с предизборното обещание на Байдън, като „Останете в Мексико" беше сред граничните политики от ерата на Тръмп, които новата администрация осъди като „жестоки", но федерален съдия постанови през август, че правителството трябва да възстанови програмата. Тръмп приложи политиката, официално известна като Протоколите за защита на мигрантите (MPP), през 2019 г., за да помогне за намаляване на мигрантските потоци.


Axios отбеляза, че Байдън ще промени MPP, като предложи ваксинации срещу Covid-19 на всички възрастни мигранти, които са изпратени обратно в Мексико по програмата. На всички засегнати лица, търсещи убежище, ще бъдат предложени безплатни ваксини, но от никой няма да се изисква да ги вземе, според доклада.


Дори когато администрацията се готви да изпълни съдебната заповед, тя предприема стъпки отново да отмени MPP. Министърът на вътрешната сигурност на САЩ Алехандро Майоркас миналия месец издаде нов меморандум за премахване на политиката, с надеждата, че за разлика от по-ранната заповед, тя ще мине законно.


Въпреки факта, че администрацията очевидно неохотно спазва съдебната заповед, групите активисти критикуваха Байдън, че не е спазил обещанието си да се отнася по-човечно към мигрантите. „Политиките на Тръмп 2.0 на границата са рецепта за продължаваща жестокост, безредие и нарушения на бежанското законодателство. Администрацията на Байдън трябва да изпълни обещанието си да прекрати тази ужасяваща програма", каза през октомври старшият директор на Human Rights First Елинор Асер.


Откакто Байдън отслаби усилията за правоприлагане на границата, незаконните преминавания на границата се покачиха до 61-годишен връх през 2021 г., след като бяха паднали до 45-годишен минимум при Тръмп през 2020 г.

Станете почитател на Класа