Байдън разкри какво ще бъде новото нормално

Байдън разкри какво ще бъде новото нормално
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    01.12.2021
  • Share:

Няма да има ново блокиране, ако всички се ваксинират и си направят бустерни ваксини и слагат маски на закрито, каза президентът на САЩ Джо Байдън в отговор на въпроси относно плановете му да се справи с щама Omicron на Covid-19.


Говорейки пред репортери в Белия дом, Байдън каза, че „най-добрата защита срещу този вариант или който и да е от вариантите, с които вече сме имали работа, е да се ваксинираш напълно и да получиш бустерна ваксина".


Запитан за възможността за блокиране, американският президент каза, че „няма нужда от такова", но предупреди, че администрацията му все още преглежда данните за последния вариант на вируса. Той каза, че няма да има ново блокиране, а „натиск за по-широко разпространени ваксинации, бустери и тестове!" Подробна стратегия ще бъде обявена в четвъртък.


„Очаквам новото нормално да бъде, всички в крайна сметка да се ваксинират и ще бъдат ваксинирани, така че да намаляваме броя на хората, които не са защитени, до толкова ниска степен, че да не виждаме разпространението на тези вируси", той каза пред репортери.


„Хората, които са напълно ваксинирани, могат да празнуват празниците много по-безопасно, отколкото бяхме миналата година", каза Байдън, добавяйки „Това е благословия, която никой от нас не трябва да приема за даденост".


Той също така призова американците да "носят маски, когато са на закрито в обществени места около други хора, за да ви защитят, а и да защитят тези около вас".


Забраната на Байдън за пътуване от Ботсвана, Зимбабве, Намибия, Лесото, Есватини, Мозамбик, Малави и Южна Африка - наложена в отговор на появата на варианта на Omicron в този регион - влезе в сила в понеделник сутринта.


От понеделник малко над 59% от общото население на САЩ е напълно ваксинирано, а 21% от тях също са получили бустер доза. САЩ са регистрирали почти 777 000 смъртни случая от Covid-19 от началото на пандемията, 384 000 от тях откакто Байдън положи клетва.

Станете почитател на Класа