Лидерите на Китай и Русия са обсъдили създаването на независима от трети страни финансова структура

Лидерите на Китай и Русия са обсъдили създаването на независима от трети страни финансова структура

Владимир Путин и Си Дзинпин са за увеличаване дела на националните валути във взаимните разплащания

 

 

Държавният глава на Руската федерация Владимир Путин и китайският президент Си Дзинпин по време на разговорите, проведени под формата на видеоконференция, са обсъдили създаването на независима инфраструктура за обслужване на търговските операции между Москва и Пекин без участието на трети страни. Това съобщи помощникът на руския лидер Юрий Ушаков, цитират думите му вестник „Коммерсант“ и "Фокус".

„Особено внимание беше обърнато на необходимостта от засилване на усилията за създаване на независима финансова инфраструктура за обслужване на търговските операции между Русия и Китай. Имаме предвид да създадем такава инфраструктура, която не може да бъде повлияна от трети страни“, поясни Ушаков.

Според него Владимир Путин и Си Дзинпин са се изказали за увеличаване на дела на националните валути във взаимните разплащания, за разширяване на сътрудничеството, за да се осигури достъп на руски и китайски инвеститори до фондовите пазари. Ушаков не отговори на уточняващите въпроси на журналистите дали е взето решение за създаване на такава система.

Помощникът на руския президент определи разговора между Владимир Путин и китайския му колега като „много положителен“. Той определи преговорите като разговор между „двама колеги, двама приятели, лидери на две големи приятелски държави“.

Днес се проведе двустранна среща на върха между Владимир Путин и Си Дзинпин. Разговорът продължи около час и половина. Според пресслужбата на Кремъл лидерите на Руската федерация и КНР са обсъдили редица въпроси. Президентът на Русия обяви подписването на договори за производство на 150 милиона дози руски ваксини срещу коронавирус „Спутник V“ и „Спутник Лайт“ в Китай. Той също така обяви готовността си да посети в Пекин за откриването на Олимпийските игри през февруари 2022 г. От януари до ноември 2021 г. търговията между Русия и Китай се е увеличила с 31% до 123 милиарда долара, заявиха лидерите.

 

 

 

Станете почитател на Класа