Сонда на НАСА докосна Слънцето за първи път в историята

Сонда на НАСА докосна Слънцето за първи път в историята
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    16.12.2021
  • Share:

За първи път в историята на астронавтиката космическа сонда "докосна" Слънцето. Слънчевата сонда Паркър е прелетяла през горната атмосфера на нашата звезда и е взела проби от частици и магнитни полета, съобщи НАСА в изявление.


Агенцията отбеляза, че това е нов етап и голям скок в слънчевата наука, сравнявайки постижението с пристигането на човека на Луната. Изследователите се надяват, че докосването до материята, от която е изградено Слънцето, ще им помогне да разкрият критична информация за звездата и нейното влияние върху Слънчевата система.


„Докосването на Слънцето от слънчевата сонда Parker е монументален момент за слънчевата наука и наистина забележителен подвиг", каза Томас Зурбухен, помощник администратор на дирекция „Научни мисии" в централата на НАСА във Вашингтон. „Този етап не само ни предоставя по-задълбочени прозрения за еволюцията на нашето Слънце и неговото въздействие върху нашата слънчева система, но всичко, което научаваме за нашата собствена звезда, също ни учи повече за звездите в останалата част от Вселената."


Слънчевата сонда Parker Solar Probe беше изстреляна за изследване на Слънцето през 2018 г. Тя трябваше да се приближава до Слънцето в продължение на седем години, за да достигне разстояние от 6 милиона километра. Стратегията бе на бързо влизане и излизане, като се правят измервания на слънчевата среда с набор от инструменти, разположени зад дебел топлинен щит.


На 28 април тази година Паркър премина за първи път така наречената критична граница на Алфвен. Това е външният ръб на короната. Това е точката, в която слънчевият материал, който обикновено е прикрепен към Слънцето чрез гравитация и магнитни сили, се освобождава, за да излезе в космоса. Сондата откри границата на около 13 милиона километра над видимата повърхност или фотосферата на Слънцето.


По време на прелитането, Parker Solar Probe влиза и излиза от короната няколко пъти. Откриването къде тези издутини са в съответствие със слънчевата активност, идваща от повърхността, може да помогне на учените да разберат как събитията на Слънцето влияят на атмосферата и на слънчевия вятър.

Станете почитател на Класа