Екс-глава на полското разузнаване: Да се натика Русия в ъгъла е безполезно, защото резултатът ще бъде обратен

Екс-глава на полското разузнаване: Да се натика Русия в ъгъла е безполезно, защото резултатът ще бъде обратен
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    18.12.2021
  • Share:

За разлика от Запада, руснаците могат да си позволят да провеждат скъпа военна политика, дори ако в крайна сметка тя не стигне до никъде. Следователно мащабната мобилизация на военните на границата с Украйна изобщо не означава приближаване към война, счита бившият глава на полската агенция за външно разузнаване полковник Гжегож Малецки. В интервю за Biznes Alert той заяви, че Украйна не е самоцел за Русия; по-скоро Москва иска да се възползва от сегашната несигурна ситуация, за да подобри геостратегическото си положение.

 

Екс-глава на полското разузнаване: Да се натика Русия в ъгъла е безполезно, защото резултатът ще бъде обратен

 

 

Западът вижда ситуацията на украинско-руската граница малко по-различно от самите украинци. Те вече до известна степен са свикнали с тази постоянна заплаха, но Западът не е.

 

„Ние, за разлика от украинците, не я следим ежедневно. А те го правят всяка минута. Следователно това, което се случва на границата, не е нищо ново за тях. Следователно те реагират много по-спокойно на днешните медийни съобщения“, каза в интервю за Biznes Alert полковник Гжегож Малецки, бивш ръководител на полската агенция за външно разузнаване.

 

Според него най-ярката проява на наближаващата военна агресия е прехвърлянето на войниците на изходните им позиции, което отнема от няколко до повече от десет дни. Той също така обръща внимание на факта, че самото оборудване, без участието на войници, не може да бъде дълго време без контрол. Според него предстоящата военна операция е съпроводена с изграждане на полеви болници, мобилизиране на инженерна и железопътна техника, горива и смазочни материали, а и цялата логистика по отношение на придвижването на големи маси войски.

 

„Струва си да се припомни обаче, че руснаците могат да си позволят да провеждат скъпоструваща военна политика, дори ако в крайна сметка не се стигне до нищо. Ние на Запад се ръководим от рационалното мислене и икономическата логика. Не разбираме същността на подобни действия, които са насочени само към „показване на мускули“, показване на сила. Ако на Запад се случва нещо като това, което руснаците правят сега, то в близко бъдеще ще бъдат видими съответните резултати. Това обаче не се случва в случая с руснаците“, подчерта той.

 

Според Малецки днес методите за контрол над потенциалния противник са много по-сложни, отколкото преди десет години, така че мобилизацията на военните изобщо не означава наближаване на война. Той обръща внимание на динамичното развитие на дигиталните технологии, благодарение на което разузнаването разполага с огромни възможности за проследяване на събития в киберпространството, които точно отразяват реалността. Той посочва социалните мрежи като един от ключовите източници на информация.

 

„Това е мощен източник на знания за всяка специална услуга. Там можете да наблюдавате реакцията не само на войниците, но и на техните семейства, приятели… Това е огромен архив от знания, много обективни знания, които често илюстрират ситуацията в реално време“, добави той.

 

На въпрос на портала какви са истинските цели на Кремъл по отношение на Украйна, той отговори следното:

 

„Считам, че Русия се опитва да действа стратегически. Това е елемент от играта, който е фокусиран върху Америка. Руснаците искат да изпробват силата на администрацията на Байдън, искат да преценят докъде могат да стигнат американците и да използват сегашната ситуация, за да коригират значително ситуацията с международната сигурност, разбира се, в съответствие с техните интереси.

 

Всичко това се случва на фона на геополитическото съперничество с Китай, смяната на правителството в Германия, пандемията на коронавирус, енергийната криза в Европа и т.н. При тези условия Путин реши да направи агресивна крачка напред, за да подобри геостратегическото си положение. Украйна, според мен, не е самоцел”.

 

Ситуацията, свързана с миграционната криза на полско-белоруската граница, според полския полковник, не е напълно ясна. Той предлага тя да се разгледа от гледна точка на бъдещия режим в Минск.

 

„Путин все още чака момента, в който ще може да замени Лукашенко с някой по-послушен, защото за Путин Лукашенко е олицетворение на независимостта на Беларус и на многобройни спорове. Той не прости на беларуския диктатор за това, но в момента няма подходящ кандидат за смяна, а сега не е моментът за промяна. Въпросът за приемствеността обаче „виси във въздуха“ и Путин гледа на развитието на ситуацията от гледна точка на намирането на оптимални условия, за да ги превърне в реалност“, допълни Малецки.

 

Според него кой е инициаторът на граничната криза, Путин или Лукашенко, всъщност няма значение. По-важното е, че Минск активно разиграва тази ситуация, а Москва вижда преимущетствата на тази криза и се опитва да я използва в своя полза, освен това тя вече практикува тази идея през 2015 г.

 

„Следователно е възможно Москва да е автор на идеята. Според мен обаче настоящата криза беше инициирана от Лукашенко и едва по-късно одобрена от Кремъл“, добави той.

 

Малецки счита, че именно предотвратяването на изостряне на ситуацията и предпазването на Москва от агресивни действия днес се вписва в стратегическите интереси на Запада, който трябва да покаже своята напористост, решителност и твърдост, както и да демонстрира единството и общността на целите и действията.

 

„Всякакви отстъпки по отношение на Русия са напълно изключени. В същото време трябва да се има предвид, че стратегията за „натикване на Русия в ъгъла“ и демонстративното упоритост в тези условия ще бъдат контрапродуктивни.

 

Тази стратегия само ще увеличи нивото на стрес, но не ще го намали. Разбира се, постигането на ситуация, в която всички печелят, не е в интерес на Запада и това е изключено, защото това би било равносилно на поражение. Трябва обаче да позволим на Кремъл да се измъкне от това, без да губи лицето си, поне пред своите граждани“, обясни полковникът.

 

Във връзка с гореизложеното Малецки счита, че трябва да се постигне определена форма на споразумение с Русия и в тази посока се водят тежки, но все пак преговори, водени от САЩ и съюзниците.

 

„В противен случай, като правим отстъпки по отношение на Русия или нагнетяваме напрежението, ще стигнем до точката, в която военният конфликт ще бъде неизбежен. Все още обаче сме далеч от него“, обобщи той в интервю за Biznes Alert.

 

 

Петя Паликрушева, превод и редакция

Станете почитател на Класа