Русия публикува своите предложения за сигурност към НАТО

Русия публикува своите предложения за сигурност към НАТО
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    19.12.2021
  • Share:

Руското външно министерство публикува в петък две предложения за споразумения, които иска да постигне със САЩ и НАТО като гаранции за сигурност.


Сред предложенията на Москва има точки, които биха могли да получат подкрепа от Вашингтон, като тази, която приписва на Съвета за сигурност на ООН основната отговорност за опазването на мира в света. Документът обаче съдържа разпоредби, по които двете страни имат различни гледни точки и върху които в момента се фокусират множество изявления на техни представители, включително забраната за присъединяване към Атлантическия алианс на държавите, които преди това са били част от Съветския съюз, напр. Украйна и Грузия.


Двата документа са много сходни. Пактът за САЩ се състои от 8 члена, първият от които гласи, че двете страни действат въз основа на принципите на неделима сигурност и без да причиняват вреда на взаимната сигурност.


Междувременно, вторият член от проекто-споразумението предвижда „Москва и Вашингтон да гарантират, че всяка международна организация, военен съюз или коалиция, в която участва една от страните, зачита принципите, съдържащи се в Устава на Организацията на обединените нации".
В други точки Русия и САЩ се споразумяват страните да не използват територията на други държави за подготовка на офанзива срещу другата страна (член 3), като Вашингтон поема ангажименти да изключи разширяването на НАТО на изток и присъединяването на бивши членове на СССР (член 4). По същия начин САЩ ще се въздържат от създаване на военни бази на територията на тези държави, като използват тяхната инфраструктура за военни действия и развиват двустранно военно сътрудничество с тях, се посочва в проекто-документа.


Споразумението също така забранява разполагането на въоръжени сили в региони, които другата подписала страна може да счита за заплаха за своята сигурност (член 5) и разполагането на ракети със среден и малък обсег (член 6) и ядрени оръжия (член 7) извън националната територия на всяка страна.


Коментирайки предложеното споразумение, руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков подчерта, че гаранциите за сигурност трябва да бъдат законни, тъй като Русия няма доверие в обещанията на САЩ или НАТО.
Дипломатът подчерта "Документите не са меню, откъдето можеш да си избереш едно или друго. Предложенията се допълват взаимно и трябва да бъдат разгледани като цяло" .Рябков каза, че „руската инициатива за гаранции за сигурност не е ултиматум към Запада, но сериозността на предложенията не бива да бъде подценявана".

Станете почитател на Класа