Москва представи списък с военни изисквания към НАТО

Москва представи списък с военни изисквания към НАТО
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    19.12.2021
  • Share:

Руското външно министерство публикува на сайта си два проекта на споразумения между Русия и НАТО, в които отразява военните си изисквания към Северноатлантическия алианс. Ако документът бъде подписан, може да се очаква значително намаляване на напрежението между Руската федерация и Западния блок.

 

Москва представи списък с военни изисквания към НАТО

 

 

Първият проект включва положения за изключване на възможността за разширяване на алианса на изток, отказ от разполагане на ракети със среден и малък обсег, за регламентация на ученията, за отказ от военни дейности на НАТО в Украйна, Закавказието, Източна Европа, Централна Азия, както и други искания.

 

Другият документ съдържа членове за забрана на полети на бомбардировачи извън тяхното небе, отказ за разполагане на оръжия и кораби в определени региони, отказ на САЩ да включат Украйна в НАТО, за създаване на военни бази в бившите съветски републики и редица други изисквания.

 

По-рано Владимир Путин отправи призив за необходимостта от започване на преговори и изготвяне на всеобхватно споразумение със Северноатлантическия алианс, за да се изключи по-нататъшното придвижване на западните военни структури в източната посока и разполагането на въоръжения на украинска територия и в другите постсъветски страни.

В същото време Кремъл настоява за необходимостта от отказ на изпълнението на решенията от срещата на върха на НАТО в Букурещ през 2008 г. за приемането на Украйна и Грузия в алианса, тъй като това нарушава ангажиментите на страните от ОССЕ да не укрепват собствената си сигурност чрез унищожаване на системите за сигурност на други държави.

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа