НАТО и ЕС нямат значение в украинския въпрос, ще се договарят Вашингтон и Москва

НАТО и ЕС нямат значение в украинския въпрос, ще се договарят Вашингтон и Москва
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    23.12.2021
  • Share:

Русия също прави все по-остри изявления напоследък. Но западните страни разчитат на дипломацията, за да помогне за предотвратяване на катастрофа, коментира изданието

 

 

 

На фона на струпването на руски войски на границата с Украйна и съобщенията, че Москва планира инвазия още през следващия месец, нарастват страховете от потенциална война, пише Daily Express. Според изданието, цитирано от Агенция "Фокус", по време на скорошната си виртуална среща президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Джо Байдън не са успели да неутрализират напълно кризата.

В ексклузивно интервю за Daily Express професорът по руска и европейска политика в университета в Кент Ричард Саква казва, че с поведението си западните страни само наливат масло в огъня. Отговаряйки на въпроса за основните причини за изостряне на украинския въпрос, експертът отбеляза: „Последното изостряне е изцяло обвързано с дипломацията. Москва вярва, че нейните опасения за сигурността са били пренебрегнати фактически от 1991 г. (това настроение беше споделено от Елцин), и сега вярва, че е настъпил решаващият момент“.

 

http://epicenter.bg/images/news/122020/thumbs/main_1608019421.jpg

Според Саква в условията на „безотговорно и опасно въоръжаване на Украйна“ страните трябва да действат сега, за да стигнат най-накрая до някакви нови споразумения в областта на сигурността. Москва усеща това и затова миналата седмица излезе с два документа - проектоспоразумения със САЩ и НАТО, които, наред с други неща, включват прекратяване на ученията на Алианса близо до руските граници и всъщност забрана за присъединяване на Украйна към блока.

Според професора, в случай на реален конфликт на границата, „пълноценна инвазия“ на Русия е „крайно малко вероятна“ – „освен ако самата Украйна не предприеме определени действия, което също е малко вероятно“. „Москва иска да се върне към споразумения от типа, които действаха в края на Студената война“, каза анализаторът.

Връщайки се към потенциалния конфликт и наказателните мерки срещу Русия, Саква подчерта, че санкциите, като изключване от системата за международни финансови плащания SWIFT, различни ембарго и други, ще бъдат сурови, но ще имат отрицателно въздействие върху световната икономика. „И имайте предвид, че всякакви действия ще бъдат предприети съвместно с китайците“, добави експертът.

Говорейки за перспективите за присъединяване на Украйна към НАТО, за което Киев настоява, професорът предупреди: „Мисля, че повечето експерти са съгласни, че членството на Украйна в НАТО не се обмисля в близко бъдеще. Въпреки това, всяка двустранна сделка със Съединените щати може да има същия дестабилизиращ ефект. Струва ми се, че САЩ сега разбират това - оттук и неотдавнашното избухване на дипломатическа активност“.

Според Саква при разрешаването на кризата между Москва и Вашингтон „в крайна сметка НАТО и ЕС нямат значение“ – всичко ще бъде решено от американската администрация, „въпреки че ще трябва да спечели своите съюзници и Конгреса“.

Но ако Русия и САЩ не успеят да постигнат споразумение, може би алтернативата ще бъде войната, казва професорът. Той сравнява ситуацията с кризата в Карибите, в която „всяка страна е измислила начин да запази лице и да се отдалечи от ръба“, а говоренето за умиротворение „е равносилно на самоубийство“.

Както обръща внимание Daily Express, Русия също прави все по-остри изявления напоследък. Но западните страни разчитат на дипломацията, за да помогне за предотвратяване на катастрофа.

„Ако грешат, украинците се надяват, че перспективата за кървава и продължителна война все пак може да накара руския президент да помисли два пъти“, заключава вестникът.

 

 

Станете почитател на Класа