"Оазис на живота": 77 вида животни под дебелия лед на Антарктида

"Оазис на живота": 77 вида животни под дебелия лед на Антарктида
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    23.12.2021
  • Share:

Под негостоприемния вид на антарктическия лед са скрити изобилни форми на живот, според международен екип от учени, които публикуваха резултатите от изследването си в списание Current Biology.


Събирането на образци е извършено през 2018 г. от изследователи от института Алфред Вегенер (Бремерхафен, Германия), които са използвали гореща вода, за да пробият две дупки от почти 200 метра всяка в ледения шелф Екстрьом в югоизточното море Уедел.


След като стигнали до морското дъно, екипът открил неочаквано съвкупност от 77 вида животни, включително саблевидни бриозои като Melicerita obliqua и серулидни червеи като Paralaeospira sicula.


Констатациите са особено интересни поради богатото биоразнообразие от видове, въпреки че са на няколко километра от открито море, където има повече източници на светлина и храна.


Докато предишните експедиции са откривали живот под континенталния лед, някои малки хищници и чистачи като риби, червеи, медузи или крил, организми като бриозои или серпулидни червеи никога не са били откривани в толкова враждебни местообитания.


„Откриването на толкова много живот в тези екстремни условия е пълна изненада и ни напомня колко уникален и специален е морският живот на Антарктида", каза Дейвид Барнс, морски биолог от Британското антарктическо проучване и водещ автор на изследването. Както обяснява той, „повечето от тези животни се хранят с микроводорасли (фитопланктон), но тъй като никакви растения или водорасли не могат да живеят в тази среда, големият въпрос е как тези животни оцеляват и се размножават тук?"


"Друга изненада беше колко дълго животът е съществувал тук. Въглеродното датиране на мъртвите фрагменти от тези животни на морското дъно варира от днес до преди 5800 години. Въпреки че е на 3-9 километра от най-близката открита вода, този оазис на живота може да е съществувал непрекъснато в продължение на почти 6000 години под ледения шелф ", казва Герхард Кун, съавтор на изследването.


Екипът предупреждава, че изменението на климата и топенето на ледовете бързо намаляват наличното време за изследване и защита на тези екосистеми.

Станете почитател на Класа