Китайското „изкуствено слънце“ е 8 пъти по-горещо от истинското

Китайското „изкуствено слънце“ е 8 пъти по-горещо от истинското
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    25.12.2021
  • Share:

Институтът по физически науки в Хефей към Китайската академия на науките започна през декември нов кръг от експерименти в рамките на своя проект „изкуствено слънце", ядрен реактор, наречен Experimental Superconductor Advanced Tokamak (EAST), съобщава агенция Синхуа.


Устройството, което е с размери около 11 метра височина, 8 метра в диаметър и тежи повече от 400 тона, се стреми да пресъздаде ядрен синтез, процес, подобен на този, който се случва в звездите, включително в Слънцето, който може да се превърне в почти неизчерпаем източник на чиста енергия. Ядреният синтез в реактора може да бъде постигнат само ако температурата на йоните, които са част от неговата плазма, надвишава 100 милиона градуса по Целзий.


Според Сонг Юнтао, заместник-директор на Института по физически науки Хефей, експериментът се провежда на базата на предишните кръгове и се стреми да направи изкуственото слънце още по-горещо и дълготрайно.


EAST, който влезе в експлоатация през 2006 г., успя на 28 май да доведе температурата на плазмата до 120 милиона градуса по Целзий за период от 101 секунди. Това е впечатляващ рекорд: 8 пъти по-горещо от ядрото на Слънцето, което достига около 15 милиона градуса по Целзий. Освен това „изкуственото слънце" успя да повиши температурата до 160 милиона градуса по Целзий за 20 секунди.

Станете почитател на Класа