Лавров: Русия е уморена от самодоволни лекции от Германия

Лавров: Русия е уморена от самодоволни лекции от Германия
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    25.12.2021
  • Share:

В ексклузивно телевизионно интервю за RT Лавров беше помолен да коментира влошаването на отношенията между двете страни и да отговори на германските обвинения, че задънената улица е по вина на Русия.


„Те казват, че искат да имат нормални отношения с Русия, но първо Русия трябва да промени поведението си, точка", отговори дипломатът. Той съобщи, че наскоро се е срещнал с Аналена Бербок, германския външен министър, и че тя е приела поканата да посети Русия.


„Казах й, че в коалиционното споразумение на новото германско правителство има разпоредба за дълбоки и разнообразни руско-германски връзки. Но има и различни подходи към отношенията между нас. Дори не искам да ги цитирам. Те казват, че гражданското общество се свива в Русия и че се опитват да ни накарат да спрем да дестабилизираме ситуацията в Украйна и т.н." продължи Лавров€


Дипломатът подчерта: „Естеството на германската политика означава, че различните администрации ще имат различни подходи към отношенията с нашата страна и ние приемаме това като житейски факт. Лидерите на Социалдемократическата партия, която оглавява сегашната управляваща коалиция, бяха най-продуктивни, когато става дума за взаимноизгодно сътрудничество между Москва и Берлин. И се надяваме, че партньорите на СДП в коалицията ще обърнат по-голямо внимание на това как можем да напреднем в нашата положителна програма", каза той.


"Но подходът, който имат, че едната страна прави всичко перфектно, а другата трябва да промени поведението си напълно - добре разбирате, че това не може да се случи", заключи Лавров.


Връзките между двете нации бяха обтегнати през последните години, когато Берлин поведе обвиненията, че руският опозиционер Алексей Навални е бил отровен като част от подкрепян от държавата опит за убийство. Навални, който се разболя по време на полет от Томск до Москва, беше откаран в берлинската болница Шарите в коматозно състояние, където местните лекари казаха, че са открили следи от смъртоносния нервнопаралитичен агент Новичок в пробите, взети от него.


Москва обаче настоява, че исканията за доказателства са останали без отговор от германските власти, и осъди обвиненията като претекст за икономически санкции.

Станете почитател на Класа