Истината за парацетамола: какво уврежда и как променя характера ни

Истината за парацетамола: какво уврежда и как променя характера ни
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    26.12.2021
  • Share:

Едва ли има човек, който да не е посягал към парацетамола. Но това лекарство има странични въздействия, които остават незабелязани: парацетамолът влияе дотолкова на психиката, че е в състояние

да промени характера ни.

 

 

 

В зависимост от дозировката лекарства като ибупрофен, аспирин или парацетамол могат безпроблемно да се взимат и без рецепта. Но много от хората, които приемат по-големи количества парацетамол, не са наясно с възможните странични ефекти и последствия. При това парацетамол нерядко се дава и на малки деца.

 

Този медикамент в никакъв случай не е безобиден, казва д-р Герхард Мюлер-Швефе, експерт по болкоуспокояващите медикаменти. „Парацетамолът може да увреди черния дроб, а на децата често се дават твърде големи дози."

 

Парацетамол

 

Решаваща е именно правилната дозировка. В противен случай може да се стигне до тежки увреждания на черния дроб и дори до спиране на функциите му, предупреждава Мюлер-Швефе.

 

Неподозирани странични въздействия

 

В зависимост от това какви количества парацетамол се приемат и за какъв период от време става дума, може да се стигне дори до зависимост от медикамента. Парацетамол влияе най-вече на централната нервна система - тоест, на мозъка и на гръбначния мозък. Това дълго време не се знаеше, изтъква Мюлер-Швефе. „Благодарение на напредъка в научните изследвания междувременно знаем, че в гръбначния мозък парацетамолът атакува система, която отговаря за контрола над болката."

Станете почитател на Класа