Откривателите на най-голямото съкровище келтски монети ще получат част от 5 милиона долара

Откривателите на най-голямото съкровище келтски монети ще получат част от 5 милиона долара
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    26.12.2021
  • Share:

Двама златотърсачи, които търсиха и откриха най-голямото съкровище от келтски монети в историята, ще получат част от договорената награда от 5 милиона долара, почти десетилетие след откритието.


В началото на 2012 г. Рег Мийд и Ричард Майлс откриха в поле в Гроувил, Джърси, общо 61 медни и сребърни монети, всяка украсена с екзотична глава в "червен индийски стил" с татуировки, сплетена коса и огърлица от едната страна и стилизиран кон от другата.


Те незабавно се свързаха с директора на Jersey Heritage, който помогна за организирането на екип за разкопки и осигури кран, с който за четири дни успяха да изкопаят около тон, включващ приблизително 70 000 монети. Оттогава на всяка от тях е извършено подробно изследване, лазерно картографиране и реставрационни работи.


Историците смятат, че 2000-годишните монети са заровени в тайник, изкопан от келтско племе, бягало от легионите на Юлий Цезар.


След откриването, съкровището Le Câtillon II, което включва монети от племената Coriosolitae, Osismii, Redones и Baiocasses, сечени в Южна Британия около 40 пр.н.е. C., стана собственост на Короната. Това инициира преговори между търсачите, правителството и генералния колекционер на Негово Величество Алън Блеър, представлявал короната.


След девет години преговори, Министерският съвет, за да гарантира, че историческата колекция ще остане на острова, договори на 17 декември окончателната сума награда от 5,70 милиона долара, включваща и предварителното междинно плащане от 987 933 долара.


Споразумението също така постановява плащане от 335 120 долара на Jersey Heritage за работата по изкопаване на монетите и още 335 120 долара, които да бъдат използвани за създаване на тръст. Сумата, която двамата откриватели ще получат за находката, не е публикувана, съобщава DailyMail.


Главният министър на Джърси Джон Льо Фондре каза, че „покупката е станала възможна благодарение на Фонда за възстановяване на граждански активи, а не на парите на данъкоплатците и ще гарантира, че тази уникална част от историята на Джърси остане на острова за това и бъдещите поколения".

Станете почитател на Класа