Какво представлява Web3, който генерира толкова противоречия сред технологичните гиганти?

Какво представлява Web3, който генерира толкова противоречия сред технологичните гиганти?
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    26.12.2021
  • Share:

Седем години след появата си, концепцията Web3 достигна своя връх на популярност през 2021 г., като продължава да генерира противоречия сред потребителите на глобалната компютърна мрежа. През последните дни се засилиха дебатите около самата концепция на Web3, които поставят под въпрос възможността за неговото внедряване. В дебатите са участвали технологични милиардери, като главния изпълнителен директор на Tesla и SpaceX, Илон Мъск и бившият главен изпълнителен директор на Twitter Джак Дорси.


Концепцията, въведена през 2014 г. от съоснователя на криптовалутата ethereum, Гавин Ууд, предвижда съществувалите две други предишни ери на Интернет, Web 1.0 и Web 2.0, да бъдат заменени от тяхното трето поколение поради техните ограничения, разкри самият Ууд пред Wired.


Web 1.0, оригиналната и най-основната версия на Интернет, позволяваше малко взаимодействие, ограничавайки по-голямата част от дейността в Интернет до сърфиране и четене на статични страници. От своя страна Web 2.0, настоящото поколение, беше по-интерактивен и социален Интернет, отбелязвайки началната точка на ерата на централизация с малка група корпорации и технологични гиганти, които притежават повечето от платформите и са обект на ограничен брой централизирани държавни регулатори.


За разлика от своите предшественици, Web3 (или Web 3.0) обещава да предоставя децентрализирана система, контролирана от потребителите, а не от големите корпорации, в която потребителите могат свободно да взаимодействат и да прехвърлят данни.


Концепцията Web3 предизвиква ново поколение Интернет, което ще се основава на блокчейн, структура, съставена от елементи, които съдържат криптирани данни за всяка транзакция, чрез които работят незаменими токени (NFT). Такава база данни ще помогне за запазване на данните безплатни и разпределени между peer-to-peer мрежи.


Концепцията се основава до голяма степен на криптовалути, които биха играли ролята на стимули за желаещите да участват в създаването и развитието на новата мрежа, факт, който би помогнал за премахването на посредниците от процеса.


Преди да се превърне в реалност, концепцията е била обект на остра критика, поради предполагаема невъзможност за нейното прилагане. Тази седмица бившият шеф на Twitter Джак Дорси заяви, че Web3 всъщност е „централизирано образувание с различен етикет". "Вие не притежавате Web3. Истинските са рисковите капиталисти и техните ограничени партньори. Никога няма да избягате от техните стимули", пише той.


От своя страна Илон Мъск написа в акаунта си в Twitter, че „Web3 звучи като глупост и в момента изглежда повече като маркетингова модна дума, отколкото реалност".

Станете почитател на Класа