Путин и Вучич обсъдиха военно-техническото сътрудничество и допълнителни доставки на газ

Путин и Вучич обсъдиха военно-техническото сътрудничество и допълнителни доставки на газ
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    26.12.2021
  • Share:

Двамата очакват скоро подписване на споразумение за стратегическо икономическо сътрудничество и са оценили положително подписаното в петък споразумение между „Газпром“ и сръбския производител в нефтохимическа промишленост HIP Petrohemija

 

 

Сръбският президент Александър Вучич проведе телефонен разговор с руския си колега Владимир Путин. Както съобщиха в събота от пресслужбата на сръбския лидер, по време на разговора Вучич е благодарил на Путин за доставката на противотанковите ракетни комплекси (ПТРК) „Корнет“, а също така е повдигнал въпроса за доставката на допълнителни обеми газ за Сърбия. Разговорът е проведен по инициатива на сръбската страна, предават TACC и Агенция "Фокус".

„Президентът Вучич благодари на президента Путин за доставката на противотанковите ракетни комплекси (ПТРК) "Корнет", като отбеляза, че тези руски ракети са най-добрите в света и ще станат сериозен актив за сръбската армия. Президентът Вучич и президентът Путин обсъдиха енергийната ситуация в Европа и света, продължавайки разговора, започнал преди месец в Сочи. Президентът Путин увери президента Вучич, че Русия ще се придържа към споразуменията и че Сърбия ще има достатъчни обеми на газ тази зима, събеседниците говориха и за споразумение, което ще осигури на [Сърбия] допълнителни доставки на газ“, се казва в изявлението.

Вучич и Путин са отбелязали продължаващия растеж на икономическите връзки. Президентите са подчертали, че очакват скоро подписване на споразумение за стратегическо икономическо сътрудничество и са оценили положително подписаното в петък споразумение между „Газпром“ и сръбския производител в нефтохимическа промишленост HIP Petrohemija.

В разговора е била отбелязана готовността на страните за по-нататъшно тясно сътрудничество по целия спектър от отношения, отбелязват от пресслужбата.

Вучич е благодарил на Путин за новогодишните и коледни поздравления и на свой ред е пожелал на Путин много здраве и много успехи през 2022 г. в полза на руската държава и руския народ, както и на руско-сръбските отношения.

 

 

 

Станете почитател на Класа