Мексикански милиардер обяви "Неравенството е необходимо за прогреса" и подпали мрежата

Мексикански милиардер обяви "Неравенството е необходимо за прогреса" и подпали мрежата
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    26.12.2021
  • Share:

Мексиканският милиардер Рикардо Салинас Плиего отново разпали социалните мрежи, като заяви, че неравенството е необходимо за прогреса на обществото.


„Неравенството е не само неизбежно, но и необходимо за прогреса на обществото", написа основателят и президент на Grupo Salinas в профила си в Twitter.


„Опитите да се трансформира обществото, така че всички да паснат на един и същи калъп, неизбежно ще ни доведат до тирания", добави Салинас Плиего, смятан за третия най-богат човек в Мексико, със състояние надхвърлящо 12,52 милиарда долара, според Forbes.


Противоречивото изказване на милиардера бързо отприщи вълна от реакции в интернет. „Неравенството е необходимо в света на Салинас Плиего, защото той добре знае, че без мизерията на мнозинството, богатството на малцинството не би съществувало", написа потребител на Twitter.


От своя страна журналистът Хесус Ескобар отговори с факт за неравенството в световен мащаб: „1% от най-богатите хора в света, които имат повече от 1 милион долара, притежават 44% от световното богатство, докато 56,6% от най-неравностойното население има по-малко от 2%".


Туитът на Салинас Плиего беше особено дразнещ на фона на дълбоките социални неравенства, засягащи Мексико, където около 53,3 милиона души живеят в бедност, според доклад на международната организация Oxfam.


Проучването „Концентрация на икономическата и политическата власт", извършено от икономиста Херардо Ескивел, потвърждава, че „избрана група хора са се възползвали от малкия икономически растеж, на който Мексико се радваше през последните две десетилетия. Докато Брутният вътрешен продукт (БВП) на глава от населението нарасна с по-малко от 1% годишно, състоянието на 16-те най-богати мексиканци се умножи петкратно".

Станете почитател на Класа