Украйна предлага мирен план за Донбас

Украйна предлага мирен план за Донбас
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    26.12.2021
  • Share:

От Лейла Гост
Стъпките бяха обявени от президента Владимир Зеленски и неговия старши съветник Андрей Ермак на конференция на украинските посланици. Според Зеленски предложенията могат да бъдат приложени от страните в преговорите по Нормандския формат - Берлин, Москва, Киев и Париж, а също и от Вашингтон.


„Предадохме тези стъпки на президента Байдън, на Русия, Франция и Германия", каза украинският лидер.


В петък руският вестник Комерсант съобщи, че е получил подробностите за плана от десет точки. Една от стъпките включва провеждането на телефонен разговор между Зеленски и руския президент Владимир Путин, за да се обсъди улесняването на взаимното Новогодишно/Коледно освобождаване и размяна на задържани, свързани с конфликта , както и определяне на упълномощени представители на двамата президенти да започнат преговори за продължаване на транзита на руски газ след 2024 г.


Предполага се, че по-късните етапи ще включват подготовката и съгласуването на дневния ред и окончателните документи в готовност за среща между двамата държавни глави. След това, съобщи Комерсант, ще се проведе среща на върха на лидерите от Нормандския формат.


Последният етап ще бъде постигането на споразумение по редица закони, внесени в парламента на Украйна, включително предложения за особеностите на местното самоуправление, децентрализацията на амнистията и провеждането на регионални избори в неконтролираните региони Донецк и Луганск. Те обаче не са нови и бяха изброени в „Пакета от мерки за прилагане на споразуменията от Минск" от 2015 г.


Протоколът от Минск е пакт за прекратяване на огъня, който беше подписан през 2014 г. в опит да се сложи край на войната в Донбас. Конфликтът избухна след събитията от Майдана през 2014 г., когато насилствени улични протести свалиха демократично избраното правителство. Това в крайна сметка доведе до обявяване на независимост от Киев на двете самопровъзгласили се за републики Луганск и Донецк.


Нито Русия, нито Украйна, нито която и да е друга държава-членка на ООН признават суверенитета на отцепилите се републики. Москва твърди, че не е страна в сраженията, заявявайки, че на Киев се пада тежестта да сключи сделка с лидерите на двата региона. През април Зеленски каза, че „няма да говори с терористи", настоявайки, че вместо това би предпочел да се срещне с Путин. Украинският лидер твърди, че сепаратистите са подкрепяни от Русия.

Станете почитател на Класа