Иран изстреля едновременно 16 балистични ракети по време на мащабни военни учения

Иран изстреля едновременно 16 балистични ракети по време на мащабни военни учения
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    26.12.2021
  • Share:

Аерокосмическите сили на Революционната гвардия на Иран приключиха в петък мащабните военни учения „Великият пророк 17" в югозападната част на страната. Военните учения в които участват военноморските, въздушните и сухопътните сили на персийската държава, започнаха на 20 декември по бреговете на Персийския залив, Ормузкия проток и други райони.


През последния ден бяха изстреляни едновременно 16 балистични ракети от различни видове. Те включват Emad, Ghadr и Sejjil, които имат обхват между 1700 и 2500 километра, както и Zolfaghar, който поразява цели на максимално разстояние от 700 километра с приблизителна точност от един метър.


Според местните медии всички ракети са поразили целите си със 100% точност.


В допълнение към ракетите с малък и среден обсег бяха използвани атакуващи дронове, които хвърляха бомби по предварително определени цели с „прецизна точност", както и усъвършенствани противокорабни крилати ракети, които бяха изстреляни по симулирани вражески кораби.


Абас Нилфорошан, бригаден генерал от Корпуса на гвардейците на ислямската революция в Иран, каза, че ученията са насочени към подобряване на бойните способности на войските на страната пред лицето на възможна хибридна война.


От своя страна началникът на щаба на въоръжените сили Мохамад Багери заяви че ученията са извършени в отговор на "многобройните празни заплахи" от Израел.

Станете почитател на Класа