Млад мъж с арбалет е задържан в замъка Уиндзор, заплашвал да убие кралицата

Млад мъж с арбалет е задържан в замъка Уиндзор, заплашвал да убие кралицата
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    28.12.2021
  • Share:

Британските медии пуснаха в неделя видео, в което маскиран мъж разкрива намерението си да убие Елизабет II. То може да е записано от същия млад мъж, въоръжен с арбалет, който беше арестуван в събота сутрин, докато се опитвал да влезе в замъка от Уиндзор , където по това време е била кралицата.


Във видеото, получено от The Sun, мъж с маска и качулка държи арбалет и се обръща към камерата с изкривен глас. Според медиите човекът, който се появява във видеото, идентифициран като Джасвант Сингх Чаил, може да е същият нападател, арестуван в кралската резиденция на Коледа.


Съобщава се, че 19-годишният младеж е изпратил видеото на приятелите си в Snapchat в 08:06 (местно време), около 20 минути преди ареста си, след като прескочил ограда с шипове в район близо до апартаментите на суверена.


"Съжалявам. Съжалявам за това, което направих и какво ще направя. Ще се опитам да убия Елизабет, кралицата на кралското семейство", казва младежът с качулка в записа.


В същото време в съобщение до хората, получили видеозаписа, младежът уверява, че не очаква да оцелее при нападението. „Ако сте получили това, това означава, че скоро ще умра", написа той.


Лицето разкрива, че намерението му да убие кралицата е "отмъщение за клането в Амритсар", извършено от войници на британската индийска армия през април 1919 г. в индийския град Амритсар, когато най-малко 379 души загинаха и повече от 1200 бяха ранени .


„Това е отмъщение за онези, които са били убити, унижени или дискриминирани заради тяхната раса", продължава той. „Аз съм индийски сикх. Казвам се Джасуант Сингх Чаил, казвам се Дарт Джоунс", казва авторът на видеото, позовавайки се на героите от сагата „Междузвездни войни" от Джордж Лукас.


Оценка на психичното състояние на заподозрения, извършена след задържането му, показва, че младежът страда от психични проблеми, поради което в момента е задържан по Закона за психичното здраве, се казва в съобщение на полицията.

Станете почитател на Класа