Парализиран мъж с мозъчен чип пусна „първия туит чрез директна мисъл“

Парализиран мъж с мозъчен чип пусна „първия туит чрез директна мисъл“
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    28.12.2021
  • Share:

62-годишен мъж в Австралия, диагностициран с амиотрофична латерална склероза (ALS) - заболяване, което причинява парализа - вече е в състояние да комуникира мисли с други хора, без мускулна активност. В четвъртък той пусна публикация в социалните медии, „използвайки само директна мисъл", съобщи компанията Synchron, която му създаде възможността да го направи.


„Създадох този туит само като го мисля" – гласеше туитът, за който се казва, че е публикуван от Филип О'Кийф в акаунта на изпълнителния директор на Synchron Томас Оксли.


Първият туит с директна мисъл е създаден безжично от мозъка на О'Кийф, според компанията. След прогресираща парализа, причинена от АЛС, миналата година, мъжът е получил мозъчен компютърен интерфейс, наречен „Stentrode". Имплантът, „предназначен да даде възможност на пациентите да контролират безжично цифрови устройства чрез мисъл", е поставен през югуларната вена, за да се избегне пробиване в черепа.


„Сега просто мисля къде на компютъра искам да кликна и мога да изпращам имейли, банкиране, пазаруване и да изпращам съобщения до света чрез Twitter", цитира мислите на О'Кийф. Според него „удивителната" система изисква практика, точно като да се научиш да караш колело, „но щом веднъж тръгнеш, става естествено".


Мъжът, въпреки изтощителната парализа, вече е в състояние да участва в независими дейности и да се свързва отново със света, твърди компанията. Synchron планира да доразвие своя мозъчен компютърен интерфейс в изследване върху хора в САЩ през следващата година.

Станете почитател на Класа