Китайски учен се призна за виновен в кражба на търговски тайни на САЩ

Китайски учен се призна за виновен в кражба на търговски тайни на САЩ
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    08.01.2022
  • Share:

Китайски гражданин се призна за виновен в заговор за извършване на икономически шпионаж, след като беше обвинен в опит да открадне търговски тайни от американската агрохимическа компания Monsanto, докато пребиваваше в САЩ.


„44-годишният Шян Хайтао е заговорничил да открадне търговска тайна от компанията с цел да облагодетелства чуждо правителство, а именно - на Китайската народна република", твърди Министерството на правосъдието на САЩ в изявление.


Твърди се, че Шян се е опитал да открадне търговската тайна, докато е работил като учен за Monsanto в щата Мисури, където е централата на компанията. След като напуснал работата си, се твърди, че си е купил еднопосочен самолетен билет до Китай, а властите намериха копие на алгоритъма на Monsanto „Nutrient Optimizer" – който компанията смята за търговска тайна – на едно от неговите електронни устройства.


Обвиняемият се призна за виновен по обвинението тази седмица и го грози до 15 години затвор и глоба от 5 милиона долара. Присъдата му е насрочена за 7 април.


„Не можем да позволим на американски или чуждестранни граждани да предават чувствителна бизнес информация на конкуренти в други страни", каза американският прокурор Сейлър Флеминг, наричайки подобни престъпления „опасност за икономиката на САЩ и нашата национална сигурност".


Помощник-директорът на отдела за контраразузнаване на ФБР Алън Е. Колър-младши определи като главната жертва „американския работник, когато противници, като правителството на Китай, крадат технологии, за да развият своите икономики".


„Противниците искат не само военни технологии, разработени в тайни лаборатории; в този случай това е селскостопанска технология, използвана от американските фермери за подобряване на добивите на културите", предупреди той.


Признаването на вина е последната победа във войната на Министерството на правосъдието на САЩ срещу предполагаемата китайска намеса.


Миналия месец бившият ръководител на катедрата по химия на Харвардския университет беше признат за виновен по няколко обвинения за връзките му с Китай и Технологичния институт в Ухан.

Станете почитател на Класа