Шеф на шпионите реагира на подигравките на Китай с MI6 и ЦРУ

Шеф на шпионите реагира на подигравките на Китай с MI6 и ЦРУ
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    08.01.2022
  • Share:

Ръководителят на МИ,6 Ричард Мур, благодари на китайските държавни медии за това, че предоставят на агенцията му „безплатна реклама", след като Xinhua News създаде сатирично видео, в което се подиграва с разузнавателните служби на Лондон и Вашингтон.


Озаглавен „Няма време да се умира от смях", пародията на „Джеймс Бонд" се съсредоточава върху двама шпиони от МИ6 – агенти 0.07 и 0.06 – които обсъждат фиксацията на агенцията върху Китай като „първи приоритет" на фона на характерен за ситком смях. В отговор на „изтеклото видео", след като то беше публикувано от Синхуа, Мур благодари на изданието за „интереса му към MI6, както и за неочакваната безплатна реклама".


Мур също така сподели връзка към своята ястребова реч, която произнесе в Международния институт за стратегически изследвания през ноември, в която нарече Пекин „единствения най-голям приоритет" за шпионската агенция, очевидно така вдъхновявайки сатирата.


„Не е важно само да можем да разберем Китай и вземането на решения в Китай. Трябва да можем да работим незабелязано като тайна разузнавателна агенция навсякъде в рамките на световната мрежа за наблюдение. Пекин е авторитарна държава с различни ценности от нашите", аргументира се тогава Мур.


Публикуван за първи път по-рано тази седмица, клипът засяга и Съединените щати, като игриво подчертава глобалния шпионски апарат, създаден от Агенцията за национална сигурност (NSA), както и грубото отношение към податели на сигнали и журналисти като Едуард Сноудън и Джулиан Асандж. От 17-те основни разузнавателни екипа на Вашингтон, нито един все още не е потвърдил видеото или благодарил на Китай за светлината на прожекторите, както направи Мур.


Пародията продължава да защитава китайската телекомуникационна компания Huawei от обвиненията, че наблюдава своите клиенти, използвайки тайни „задни врати", като Агент 0.06 нарича идеята „глупости". Макар бившият съветник по националната сигурност на САЩ Робърт О'Брайън да твърдеше, че „Вашингтон има доказателства, че Huawei има достъп до чувствителна и лична информация на устройствата на потребителите", той не направи публично достояние никакви доказателства, а американските служители отказаха да кажат дали някога са наблюдавали компания, използваща предполагаемата задна врата.

Станете почитател на Класа