САЩ гледат на Германия като на ненадежден партньор заради позицията ѝ за Украйна

САЩ гледат на Германия като на ненадежден партньор заради позицията ѝ за Украйна
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    30.01.2022
  • Share:

Съединените щати започват да гледат на Германия като на "ненадежден партньор" поради сдържаната позиция на германските власти по отношение на украинската криза. Такава оценка се съдържа в поверително писмо от германския посланик в САЩ Емили Хабер до германското външно министерство, пише в петък сп. "Шпигел". Според изданието документът започвал с думите: „Берлин, имаме проблем“.

 

 

 

В писмото се описва подробно как Германия е дискредитирана в Съединените щати и възприемана като "ненадежден партньор" поради позицията си спрямо Украйна, съобщава ТАСС.


Германския посланик в САЩ Емили Хабер посочва в писмото си, че не само медиите, но и Конгресът на САЩ виждат Берлин като пречка, когато става дума за санкции. Освен това, както отбелязва "Шпигел", друга причина за разочарованието на американската администрация е отказът на Берлин да доставя оръжие на Украйна. Вашингтон, както подчертава Хабер, смята, че "тази позиция на Германия се дължи на желанието ѝ да продължи да купува евтин природен газ от Русия", пише "Шпигел". Изданието посочва още, че в писмото си Хабер отбелязва, че "Германия се превръща в пионка във вътрешнополитическия дебат във Вашингтон", като все повечекритики към Берлин идват от републиканците.


В сряда германският министър на отбраната Кристине Ламбрехт обяви, че Германия ще предостави на Украйна 5000 военни каски. Представител на нейното ведомство потвърди тази информация, като уточни, че искането от украинска страна е получено „преди няколко дни“. Въпреки това министерството все още не може да посочи срокове на доставките. Украинският посланик в Германия Андрий Мелник отбеляза, че жестът на Берлин има само символично значение. Той заяви пред агенция ДПА, че "това е само капка в морето, това не е утеха".

 

Германските власти се противопоставят на предоставянето на оръжия на Украйна, както подчертаха многократно както канцлерът Олаф Шолц, така и външният министър Аналена Бербок. В същото време Берлин е подложен на силен натиск от партньорите от ЕС, преди всичко Полша и балтийските страни, и САЩ, които искат „ясни сигнали“ от германското правителство в посока Москва. Някои представители на Украйна дори обвиниха Германия, че „предава приятелите“.


На 7 февруари германският канцлер Олаф Шолц ще се срещне с президента на САЩ Джо Байдън във Вашингтон. Белият дом съобщи в изявление, че двамата "лидери ще обсъдят споделен ангажимент към дипломация и съвместни усилия за възпиране на по-нататъшната руска агресия срещу Украйна". Страните ще засегнат и борбата с пандемията на коронавируса, проблемите с изменението на климата, насърчаването на икономическото развитие и укрепването на международната сигурност, основана на демократични ценности.

Станете почитател на Класа