Американец е обучавал жени и деца на самоубийствени атентати за ИДИЛ

Американец е обучавал жени и деца на самоубийствени атентати за ИДИЛ
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    31.01.2022
  • Share:

42-годишната гражданка на САЩ Алисън Елизабет Флук-Екрен беше заловена в Сирия и прехвърлена в ареста на ФБР, за да се яви пред съда във Вирджиния следващата седмица, разкри Министерството на правосъдието на САЩ в събота.

 

Според сега разпечатаните документи, жената, за която се смята, че е бивша учителка, е играла активна роля в подпомагането на терористите от Ислямска държава (ИД, бивша ИДИЛ) да обучават жени и деца като атентатори самоубийци в Сирия.

 

Известна с няколко имена, включително някои арабски, тя също така се твърди, че е планирала да извърши терористични атаки в университетски кампус и търговски център в САЩ.

 

Позовавайки се на доклад от специален агент, който е разследвал жената, включително чрез информация, предоставена от редица сътрудничещи свидетели, американски служители разкриха, че Флуке-Екрен предполагаемо е организирала и ръководила батальон на ИД, известен като "Хатиба Нусайбия", който се състои единствено от жени .

Тя ги е обучила да използват щурмови пушки, гранати и колани за самоубийство, сочат документи, добавяйки, че над 100 жени и млади момичета са били обучавани от американската гражданка от името на ИД.

 

 

Терористичните лидери „бяха горди, че имат американски инструктор“, докато тя самата „искаше да участва в насилствен джихад“, предполагат свидетели.

 

Децата също са били обучени „за използването на автомати AK-47 и колани за самоубийство“, посочва Министерството на правосъдието на САЩ в своя доклад.

 

Великобритания ще лиши от поданство тийнейджърката-джихадист Шамима Бегум -  Flashnews

 

Флюк-Екрен сега е обвинена в предоставяне на материална подкрепа или ресурси на чуждестранна терористична организация и е изправена пред 20 години зад решетките.

 

Нов държавен ред за Близкия изток? | Новини и анализи по международни теми  | DW | 23.06.2014

 

Жената, която пътува от САЩ до Египет през 2008 г., а след това се озовава в Сирия, след като прекарва известно време в Либия и Ирак, е участвала в „редица дейности, свързани с тероризма от името на ИДИЛ от поне 2014 г. ”

 

Потенциална атака срещу университетски кампус в САЩ е сред тези дейности. В заговор, очевидно одобрен от лидерите на терористите, тя е планирала да постави раница, пълна с експлозиви, на територията на кампуса и да избяга. Планирането на атаката е отложено, след като тя научава, че е бременна.

 

При различен сценарий Флук-Екрен твърди, че е казала на свидетел за желанието си да убие колкото се може повече хора в търговски център в САЩ. За да извърши атаката, тя щеше да паркира превозно средство, пълно с експлозиви, на подземния паркинг на мола и след това дистанционно да го взриви. „Тя смяташе всяка атака, която не убива голям брой хора, за загуба на ресурси“, според документите.

 

Бившата учителка в САЩ е била радикализирана до ниво "извън класациите", според свидетел, който е общувал с нея. Помолена да я оцени по скала от 1 до 10, като 10 e изключително радикалнf, свидетелката й даде „11 или 12“.

 

Флуке-Екрен е омъжена няколко пъти и има много деца, според разследването. Един от покойните й съпрузи, с когото се среща в САЩ, е бил обучител на снайперисти за ИД, докато друг, също вече мъртъв, е работил по проект, включващ дронове, носещи химически оръжия.

 

 

Превод: СМ, /Поглед.инфо

Станете почитател на Класа