Аналена Бербок: "Присъединяването на Украйна към НАТО сега не е на масата"

Аналена Бербок: "Присъединяването на Украйна към НАТО сега не е на масата"
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    31.01.2022
  • Share:

Германският външен министър Аналена Бербок заяви, че разширяването на НАТО на изток не е в дневния ред на Алианса.


"В момента експанзията на НАТО на изток изобщо не предстои. Ето защо обсъждах това дълго време с руския външен министър в Москва", каза Бербок по време на интервю за Westdeutsche Allgemeine Zeitung, публикувано в четвъртък, добавяйки, че дипломатическите ръководители на двете страни са "обсъдили" въпроса.


В същото време тя подчерта, че за нея "международното право и съвместно постигнатите споразумения се прилагат и те казват: обща сигурност [в условия] на свободния избор на съюзи".


Запитана за възможността за бъдещето на Украйна в рамките на НАТО, министърът повтори: това „в момента не е на дневен ред и всички го знаят, включително Русия". "Хората в Украйна искат да живеят в мир и сигурност. Мнозина са разделени от семействата си в продължение на години заради конфликта в Донбас. Това е въпросът, който се разглежда, а не предстоящото членство в НАТО", каза Беърбок и добави, че е „необходимо да се върнем към дискусиите по прилагането на Минските споразумения".


Тази сряда посланикът на САЩ в Русия Джон Съливан връчи на руското външно министерство писмените отговори на предложенията за гаранции за сигурност, формулирани в средата на декември от Москва. Скоро след това Антони Блинкен и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг намекнаха, че не приемат исканията на Москва за прекратяване на политиката на „отворени врати", дори когато става дума за съседни на Русия страни.


От своя страна руският външен министър Сергей Лавров каза в четвъртък, че отговорът на САЩ не съдържа „положителна реакция" по основния въпрос: неразширяването на НАТО на изток и разполагането на атакуващи оръжия от Атлантическия алианс което може да застраши руската територия.

Станете почитател на Класа