Разработиха революционна субмилиметрова акумулаторна батерия, по-малка от зрънце сол

Разработиха революционна субмилиметрова акумулаторна батерия, по-малка от зрънце сол
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    23.02.2022
  • Share:

Изследователи от Технологичния университет в Кемниц в Германия са разработили най-малката акумулаторна батерия в света, която може да захранва микроелектромеханични сензори, роботи или устройства. С размер, по-малък от зрънце сол, тази иновативна технология може да революционизира развитието на техниката за съхранение на енергия в субмилиметровия диапазон.


Според институцията, изследователите са използвали процес, подобен на този, използван от Tesla при разработването на нейните батерии, известен като "швейцарска ролка или микро-оригами процес", който се състои от навиване на ленти от проводници и електроди и прилагането на интеркалирани тънки слоеве от полимерни, метални и диелектрични материали върху лист, създавайки система от слоеве под напрежение.


В резултат на това изследователите са успели да разработят микробатерия от по-малко от един квадратен милиметър. С минимална плътност на мощността от 100 микроватчаса на квадратен сантиметър, тя е в състояние да захранва компютърни чипове за около десет часа.


Тези акумулатори, описани подробно от в Advance Energy Materials, биха могли да стимулират създаването на нови и по-мощни микро и наноелектронни сензори и задвижващи механизми, отваряйки вратата към технологичните разработки в областта на медицината, микророботиката и ултра гъвкавата електроника.


Въпреки получените „окуражаващи" резултати, изследователите казват, че все още е възможно да се увеличи производителността на съхранение на енергия в субмилиметровия мащаб. „Все още има голям потенциал за оптимизация за тази технология, така че можем да очакваме значително по-мощни микроакумулатори в бъдеще", коментира Оливър Шмид, съавтор на публикацията.

Станете почитател на Класа