Байдън: САЩ ще изпратят оръжия и пряка финансова помощ за Украйна за един милиард долара

Байдън: САЩ ще изпратят оръжия и пряка финансова помощ за Украйна за един милиард долара
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    17.03.2022
  • Share:

Новата помощ включва дронове и противовъздушни системи, които, по думите на американския лидер, трябва да помогнат на украинската армия да спре нападенията с руски хеликоптери и самолети

 

 

 

Съединените щати ще изпратят оръжия и пряка финансова помощ за Украйна на стойност един милиард долара. Това обяви американският президент Джо Байдън, предават Ройтерс и Франс прес.

Новата помощ включва дронове и противовъздушни системи, които, по думите на Байдън, трябва да помогнат на украинската армия да спре нападенията с руски хеликоптери и самолети.

 

https://epicenter.bg/images/news/32022/thumbs/main_1647456050.png

 

Тя ще включва 800 противовъздушни системи "Стингър", 100 гранатомета, 20 милиона боеприпаса за стрелково оръжие, гранатомети и минохвъргачки, както и неуточнен брой безпилотни самолети.

Това са директни трансфери на екипировка от Пентагона към украинската армия и целят да помогнат срещу инвазията, заяви още Джо Байдън. Той допълни, че Щатите помагат на украинците да се сдобият с допълнителни противоракетни системи с далечен обсег.

Аериканският президент поздрави Володимир Зеленски за „страстното му послание”, отправено към Конгреса на САЩ по-рано през деня.

„Той беше убедителен и речта му беше значима. Той говори от името на народ, който е проявил забележителна смелост и сила пред лицето на брутална агресия. Смелост и сила, които вдъхновяват не само украинците, но и целия свят”, подчерта Байдън.

Американският държавен глава каза още, че руският президент Владимир Путин „причинява ужасяващи, ужасяващи разрушения на Украйна” с бомбардирането на жилищни сгради, родилни отделения и болници.

 
 

 

Станете почитател на Класа