Продоволствената сигурност на Русия днес: на война като на война

Продоволствената сигурност на Русия днес: на война като на война
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    19.03.2022
  • Share:

Когато избухват снаряди и ракети, си струва да помислите къде, при кого и кога ще летят осколките им. Военно-техническият отговор на Русия на отказа на колективния Запад да предостави необходимите гаранции за сигурност на страната ни е не само специалната военна операция за демилитаризация и денацификация на Украйна, това е и ответни санкции на тази операция от страна на САЩ и техните съюзници и руски контрасанкции и други чисто технически подробности, които са представени в отчети за акции, в работата на фабрики и железници, магазини, училища и болници, в ежедневието и начина на живот на стотици милиони или дори милиарди хора - у нас и в чужбина. „Войната е продължение на политиката с други средства“, а „политиката е концентрираният израз на икономиката“.

 

Днес такава работа на Държавната планова комисия и Генералния щаб с хиляди висококвалифицирани специалисти по изчисляване на тези технически данни при различни видове смущения са в състояние да изпълняват програмите за изкуствен интелект върху суперсървъри - единственият проблем е уместността на изтеглените данни, използваните програми и представените резултати:„Както Бог пожелае и ангелите ще информират.“

 

Следователно няма особено съмнение, че всичко, което се случва, отдавна е изчислено в няколко основни потока от събития и сега далеч не се прилага най-катастрофалното от тях - поне без използването на оръжия за масово поразяване и масова гибел на цивилното население в зоната на бойните действия. Но не може да се каже, че след приключването на специалната операция всичко и навсякъде веднага ще се върне към нормалното. Просто не може да го очакваме.

 

 

В евангелската легенда за конниците на Апокалипсиса се отбелязва, че епидемиите, войните и гладът посещават човечеството най-често не поотделно, а в определена комбинация един с друг и дори се сливат един в друг. Приблизително същата конфигурация наблюдаваме и в момента. Разбира се, КОВИД-19 не е чумата на XXI век и специалната операция на Руската федерация не е пълноценна война, но дефицитът, който вече се задава на хоризонта, е напълно способен да се превърне в масов глад. Защо до 30 юни е забранен износът на зърно за страните от ЕАИС, тоест за съюзническите държави на Русия? Защо е забранен износът на бяла захар за трети страни до 31 август? Само за да защитим вътрешния пазар на храни пред външните ограничения и санкции ли?

 

Да, разбира се, и за това, но не само за това. Свръхемитирането на долара и други западни валути, което се наблюдава от 2008 г., тоест от повече от 13 години , увеличи паричното предлагане десетократно, а производството на реални стоки, предимно храни, нарасна с много по-бавно темпо: зърното, за разлика от цветните опаковки за бонбони, не можете да се отпечата в желаното количество и по всяко време на принтера. Ето малка таблица, за да разберете глобалната ситуация, както и тенденциите в нейното развитие.

 

0tab

 

Както можете да видите, производството на зърно и захар (храната като цяло) е най-проблемният сектор от световната икономика, изоставащ и от производството на първична енергия, и от ръста на числеността на населението на нашата планета. За счетоводните еквиваленти не си струва да се говори, защото пазарът на продоволствие в близко време трябва да преживее взривообразен ръст на цените и дефицит на стоково предлагане. Ясно е, че в различните страни ситуацията с продоволствието не е еднаква, а пазарния дисбаланс в този сектор неизбежно ще бъде усилен от:

 

Повишаването на цената на енергийните носители и произвежданите от тях горива и смазочни материали за селскостопанския сектор

 

Увеличение на цената на торовете и другите агрохимикали поради рязкото увеличение на разходите за тяхното производство (в Европа, включително във Великобритания , около 40% от мощностите на предприятията, произвеждащи азотни торове, бяха спрени поради повишаване на цените на газа)

 

повишаване на цената на други фактори на производство, от селскостопанска техника до преработка, съхранение и логистика на селскостопански продукти.

 

Всичко това ще доведе не само до повишаване на цените, но и до намаляване на производството на основни хранителни култури, чийто мащаб само ще се засили, ако бъде нарушена (и това се дължи на „упоритостта“ на официален Киев) сеитбата в Украйна, която произвежда на чернозема си значителни обеми зърнени култури, слънчоглед, рапица, захарно цвекло и други. Това означава, че през следващите три до четири месеца Русия ще трябва да изхранва не само собственото си население, но и значителна част на своите „регионални” братя, както и целия ЕАИС.

 

Ето защо износът на храни от нашата страна сега практически е сведен до нула с усилията на правителството, тъй като в краткосрочен план хранителните доставки за Русия ще бъдат не по-малко важни от златния резерв. А опитите на бизнеса днес да спечели допълнителни долари от износа на селскостопански продукти за трети страни утре могат да доведат до голямо бедствие. За първите месец и половина от началото на 2022 г. Украйна изнесе 725 от 800 хиляди тона хранителна пшеница от реколтата 2021 г., останали в страната, всъщност целият сеитбен фонд. Явно са знаели и по такъв миши начин да се подготвят за мащабен конфликт срещу Русия в очакване, че Западът ще им помогне, включително и със зърно? За някои война, а за други мила майчица.

 

Но така, от гледна точка на интегрираната продоволствена сигурност, Русия е готова за изпитанието през 2022 г.: има енергийни източници, има торове, държавните резерви не са празни. Запасите трябва да са достатъчни не само за собственото население, но и за подкрепа на съюзници и търговски партньори, които не са се присъединили към антируските санкции на колективния Запад (а сред тях има около 150 страни по света, включително Китай, Индия, Бразилия, Турция, Египет и други). Разбира се, цените се повишиха и асортиментът от хранителни продукти в магазините стана по-малко богат, но Русия очевидно не е застрашена от глад и недостиг на достъпна храна. Но никой не дава никакви гаранции какво ще се случи в Северна Америка и Европа.

 

 

 

Превод: В. Сергеев, Поглед.инфo

 

Станете почитател на Класа