К.Нехамер на среща с Путин на фона на предупреждения за нова офанзива

К.Нехамер на среща с Путин на фона на предупреждения за нова офанзива
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    12.04.2022
  • Share:

Австрийският външен министър вчера се срещна с Владимир Путин, първата лична среща на руския президент с лидер на ЕС след заповедта за инвазия в Украйна, на фона на предупрежденията за нова офанзива и обстрел на изток.


Нехамер се срещна с украинския президент Владимир Зеленски в Киев в събота – същия ден като британския премиер Борис Джонсън, който обеща да даде на Украйна 120 бронирани машини и противокорабни ракетни системи. Вашингтон също така обеща да даде на Украйна „оръжията, от които се нуждае", за да се защити от нова руска офанзива.


Преди срещата с Путин, Карл Нехамер каза „Австрия има ясна позиция по руската агресивна война, призовава за хуманитарни коридори, прекратяване на огъня и пълно разследване на военните престъпления".


След срещата, в съобщение разпространено от неговата канцелария, Нехамер заяви, че се е надявал да помогне за слагане край на войната или за подобряване на условията за мирните граждани: „Това не е приятелска среща. Разговорът с президента Путин беше много прям, открит и труден", заключи той.


Руските сили нанасяха удари по цели в Източна Украйна с ракети и артилерия в неделя, а Рамзан Кадиров, глава на руската република Чечения, каза, че ще има офанзива не само срещу обсаденото южно пристанище Мариупол, но и срещу Киев и други украински градове. "Луганск и Донецк - на първо място ще освободим напълно и след това ще превземем Киев и всички други градове", каза Кадиров във видео, публикувано в канала му в Telegram.


САЩ предупредиха, че назначаването на нов генерал, командващ военната кампания на Русия, вероятно ще доведе до нов кръг от "престъпления и бруталност" срещу цивилни. 60-годишният Александър Дворников стана известен, бидейки начело на руските войски в Сирия през 2015-16 г., когато имаше особено брутални бомбардировки на контролирани от бунтовниците райони, включително и на цивилно население, в Алепо.


Руските сили изстреляха ракети по украинските Луганск и Днепропетровск в неделя. Ракетите унищожиха напълно летището в град Днепър, каза Валентин Резниченко, губернатор на централна Днепропетровска област. Руското министерство на отбраната съобщи, че високоточни ракети са унищожили щаба на украинския батальон Днепър в град Звонецки. Ройтерс не можа веднага да потвърди съобщенията.


Вицепремиерът на Украйна Ирина Верещук каза, че 2824 души са били евакуирани в неделя по хуманитарни коридори, включително 213 от Мариупол, който е под обсада от седмици.

Станете почитател на Класа