Ирина Верешчук: Имаме рядката възможност да победим

Ирина Верешчук: Имаме рядката възможност да победим
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    12.04.2022
  • Share:

Петте години, прекарани в украинската армия, карат вицепремиера Ирина Верешчук всеотдайно да работи за освобождаване на всеки един военнопленник, държан в Русия. Сега тя отговаря за преговорите за размяна на военнопленници с Русия и за хуманитарните коридори, които извеждат цивилни от обсадените градове. Четиридесет и две годишната Верешчук едва сдържа сълзите си, когато разказва за отношението към някои жени войници, която е успяла да върне в Украйна.

 

Само за миг виждате какво й коства работата ѝ, но после надделява гневът от руската инвазия и нанесените разрушения. Украйна просто иска да бъде част от Европа, казва Верешчук.

 

„Ако бях с оръжие в ръка на бойното поле, може би щях да съм спасила между 10 и 20 души. А сега мога да спася жени военнослужещи от затвора“, каза тя в интервю за Ройтерс в отговор на въпроса дали би предпочела да се бие.

В събота тя съобщи в „Телеграм“ за третата размяна на военнопленници с Русия, благодарение на която бяха освободени 26 украинци, включително и 10 жени.

 

Верешчук каза, че има около 1700 войници и цивилни, които в момента държат Русия и проруските сепаратисти и сподели, че най-много се притеснява за 500-те жени сред тях и начина, по който са третирани. .

 

„Карат ги да стоят прави, не им позволяват да сядат. Бръснат им главите, всеки ден ги принуждават да се събличат за проверки. Унижават човешкото им достойнство. Знам факти за изнасилване, видях рани по гърбовете на някои от тях“, каза Верешчук и замлъкна за малко, защото очите ѝ се насълзиха.

 

„Те искат да ни уплашат. Искат да плачем и да сме жертви. Но ние не сме. Нашите момичета и жени… искат да продължим да се борим за победа“, каза тя в една от малкото ярко осветени стаи в президентската администрация, където пред прозорците са натрупани чували с пясък, спиращи светлината.

 

Москва каза, че съгласно международните закони предоставя на украинските военнопленници „всичко необходимо“ и „висококвалифицирана медицинска помощ“. От своя страна Русия обвинява Украйна в изтезание на военнопленници – твърдение, което Киев отхвърля и също заявява, че спазва международните споразумения.

„РЯДКА ВЪЗМОЖНОСТ ЗА ПОБЕДА“

Верешчук, която се чувства добре във военна униформа, каза, че основният ѝ приоритет е да осигури освобождаването не само на украински войници, но и на стотици цивилни, включително свещеници, журналисти и активисти, които по думите ѝ са държани в килии заедно с криминални престъпници.

 

Но това създава трудности. Москва е съгласна да разменя само еднакви категории пленници, но Киев казва, че не държи в плен руски цивилни.

 

„Русия иска да използва тези хора като разменна монета“, каза тя. „Руснаците не могат да ни простят, че искаме да сме като Европа“, допълни вицепремиерът.

 

Верешчук, както и президентът Володимир Зеленски, призовават за още санкции срещу Русия, които да дадат шанс на Украйна да спечени войната, наричана от Москва „специална операция“, която има за цел демилитаризация и „денацификация“ на съседната ѝ страна.

 

В края на миналата година тя стана министър за реинтеграция на временно окупираните територии и проведе разговори с жителите на тези райони на Донецка и Луганска област, които осем години бяха управлявани от проруски сепаратистки администрации.

 

Верешчук е убедена, че тези територии ще бъдат върнати на Украйна „рано или късно“. Но засега тя трябва да съсредоточи енергията си върху евакуирането на колкото се може повече цивилни от Източна Украйна, където в момента Москва концентрира атаките си.

 

Тя не знае колко време ще ѝ трябва, за да изведе хората от местата, които скоро могат да бъдат атакувани, но е научила някои уроци от събитията в южния пристанищен град Мариупол, който сега е обграден от руски войски и е почти разрушен.

 

„Отговорността е на Русия“, каза тя и отхвърли предположенията, че украинското правителство е можело да направи много повече, за да помогне на населението на Мариупол, което преди войната по думите ѝ е било над половин милион души. Досега Украйна е евакуирала 120 000 души от пристанищния град, но 100 000 остават блокирани там, допълни тя.

 

Но Верешчук продължава да се надява на евентуална победа. „Точно сега за първи път в украинската история имаме рядката възможност да победим“, каза украинският вицепремиер.

 

 

 

Станете почитател на Класа