Полски политици са бесни, искат блокада на Калининград

Полски политици са бесни, искат блокада на Калининград
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    14.04.2022
  • Share:

Политици от Варминско-Мазурското войводство, граничещо с Русия, призоваха колективния Запад да блокира Калининградска област.

 


Няколко депутати от войводския парламент незабавно призоваха за затваряне на границите на Полша с Калининградска област. Радио Olsztyn, цитирайки политиците, отбелязва:

"Варминско-Мазурското войводство граничи с Калининградска област на Русия и въпреки че още преди войната имаше политически гласове за засилване на контактите с неговите жители, сега представители на политическата сцена са съгласни, че Русия трябва да бъде отрязана."

 

Полски политици са бесни, искат блокада на Калининград

Особено русофобски беше Марчин Куласек, депутат от партия Нова Левица, заместник-председател на Комисията по отбрана на Сейма:
„Ако Русия иска ТИР-овете (ТИР – международна маркировка на камиони, в превод от френски „международни автомобилни превози“. – EADaily) да достигат свободно до Калининград, тогава нека изтеглят войските си от Украйна", заяви той.

Подобно мнение споделя и Януш Чихон, член на Гражданската платформа, въпреки че миналата година именно Платформата се застъпи за възобновяване на малкия граничен трафик с Калининградска област.

„Санкциите все още не са довели до очакваните последици. Трябва да вземем мерки, които руснаците наистина ще почувстват – и това са такива действия [блокада на Калининград]. Руснаците сигурно са болни“, каза Цихон.

Полските експерти обаче признават, че калининградците ще оцелеят в тази битка. Така например Тадеуш Барила, политолог от Северния институт от Олщин, каза пред портала Interia, че Русия се е подготвила за такава блокада.

„Например по отношение на селскостопанските продукти Калининградската област е осигурена с 86 процента. Калининградска област също е оборудвана с два ферибота и по този начин е възможно да се снабдява региона“, каза експертът.

Предния ден губернаторът на Калининградска област Антон Алиханов в интервю за сп. Експерт уточни, че за пълно покриване на логистичните нужди ще са необходими 10 ферибота - шест железопътни и четири автомобилни.

„Тоест, три вече са на линия, четири вече са на път. През септември ще има още един", каза той.

"По принцип този въпрос сме работили заедно с Министерството на транспорта. Разбираме къде има безплатни фериботи, къде има безплатни кораби. Има въпроси относно цената на този вид транспорт. Ако е необходимо, ще кандидатстваме за субсидии от федералното правителство, защото това е малка сума като средства. Сега няма да го назовавам, но вече имаме готови изчисления“, каза губернаторът.

Станете почитател на Класа