Размениха руския пилот Ярошенко с американеца Тревър Рийд

Размениха руския пилот Ярошенко с американеца Тревър Рийд
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    29.04.2022
  • Share:

Русия и САЩ размениха осъдените Тревър Рийд и Константин Ярошенко в сряда, съобщи руското външно министерство.


„В резултат на дългия процес на преговори американският гражданин Тревър Роуди Рийд, по-рано осъждан в Руската федерация, беше разменен на 27 април 2022 г. за руския гражданин Константин Ярошенко, осъден на 20 години затвор от американски съд през 2010 г.", казаха от министерството.


Константин Ярошенко е собственик на Роставия (създадена през 1998 г.). На 28 май 2010 г. той бе арестуван в Либерия от агенти на Американската администрация за борба с наркотиците (DEA) в сътрудничество с местната полиция и по-късно беше тайно транспортиран в САЩ. Това бе първият път, когато руски гражданин бива отвлечен от американските разузнавателни агенции в трета страна, последвано от преместване в САЩ. Той беше обвинен в организиране на международна група за контрабанда на кокаин.


На 19 юли 2020 г. Русия изпрати нота до Държавния департамент на САЩ, обвинявайки американските разузнавателни агенции в отвличане и нарушаване на Виенската конвенция за консулските отношения от 1963 г. и двустранната консулска конвенция. В тези документи се посочва, че държавите-членки трябва да бъдат информирани за ареста на своите граждани в трети страни. По-късно Държавният департамент на САЩ Филип Кроули се извини, заявявайки, че Русия не е била уведомена поради техническо объркване. На 7 септември 2011 г. Ярошенко беше осъден на 20 години затвор. Той напълно отхвърли всички обвинения, нарече ареста си провокация и наказателното му дело - скалъпено.


Русия подаде молби за екстрадиция на Ярошенко, но тези искания бяха отхвърлени. През 2019 г. Москва предложи да размени Ярошенко за американския гражданин Пол Уилън, осъден в Русия за шпионаж, но не последва отговор. Адвокатът на Ярошенко каза, че руският пилот има сериозни здравословни проблеми. На 19 април 2022 г. затворът Данбъри отказа на Ярошенко безплатни лекарства. Междувременно каналът за парични преводи за доставка на лекарства е блокиран заради санкции, каза съпругата му. Съпругата му каза, че Ярошенко също е бил изправен пред психологически натиск от редица надзиратели в затвора заради събитията в Украйна.


Американският студент Тревър Рийд беше осъден в Русия за нападение срещу полицаи. През август 2019 г. полицаи пристигнаха след нападение на местни жители, които се оплакаха от пиян мъж започнал кавга с няколко жени. Когато го транспортирали до полицейски участък с кола, Рийд нападнал шофьора и партньора му. Американският гражданин отрече вината си.


Московският съд го призна за виновен в насилие срещу представител на властта и го осъди на 9 години лишаване от свобода и глоба от 300 000 рубли в полза на полицаите. По-късно Московският градски съд потвърди решението.

Станете почитател на Класа