Нападение над Приднестровието, за да спасят Одеса: в какво се състои планът на Киев

Нападение над Приднестровието, за да спасят Одеса: в какво се състои планът на Киев
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    30.04.2022
  • Share:

Една от целите на руската спецоперация в Украйна е освобождаването на южните райони на „западна съседка“на Русия и лишаването й от достъп до морето. Това не само ще подкопае военния потенциал на Киев, което е част от задачата за демилитаризация, но и ще го лиши от възможността да получава помощ от Запада през най-голямото пристанище в Одеса.

 

 

Нападение над Приднестровието, за да спасят Одеса: в какво се състои планът на Киев (и видео)

 

Естествено, Киев разбира това. Ето защо през последните няколко месеца Одеса беше превърната в непревземаема крепост, подготвяща се за атаката на въоръжените сили на РФ.

 

В същото време от Приднестровието започнаха да пристигат тревожни новини.

 

В непризнатата република се случиха няколко въоръжени нападения едновременно, които Тираспол определи като терористични, вземайки всички необходими мерки.

 

В същото време властите на ПМР заявиха, че следата от тези престъпления води към Украйна.

 

Това не е изненадващо. На територията на Приднестровието има около 3000 руски миротворци, което представлява пряка заплаха за самата Одеса. Освен това една успешна атака срещу ПМР би позволила на Киев не само да освободи войските, охраняващи одеското направление от непризнатата република, но и да се опита да „изтегли“ част от руските части от Донбас.

 

 

 

 

 

Далеч обаче не е факт, че Украйна ще може да превземе Приднестровието, на територията на което има 15-хилядна армия с всички необходими оръжия.

 

Групировката на въоръжените сили на Украйна в това направление наброява около 5-7 хиляди души. Едва ли Киев ще може да се изтегли част от силите от другите фронтове на «незалежната».

 

Освен това, дори ако Молдова реши да помогне на Украйна, тогава към гореспоменатите сили ще бъдат добавени още около 5 хиляди души, което по никакъв начин не осигурява необходимото числено превъзходство.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа