Китай разкри малоценността на „червените линии“ на Запада

Китай разкри малоценността на „червените линии“ на Запада
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    30.04.2022
  • Share:

Неприемливо е Китай да премине "червената линия" и да разполага войските си "точно на прага" на Австралия, твърдят Вашингтон и Канбера. Привидно нормални изисквания за сигурност. Те обаче изглеждат като лицемерие и цинизъм на фона на реакцията на Запада към подобни искания на Москва – особено ако забележите къде точно се намира тази „червена линия“.

 

Борец за свобода или терорист? Тези думи отдавна са класически пример за двойни стандарти в международната политика – и особено в политиката на САЩ. Ако те самите или приятелска страна са във война с бунтовници на окупираната територия (Ирак, Афганистан), тогава те са във война с терористи. И няма значение, че значителна част от тези терористи взеха оръжие само за да отмъстят на САЩ за разрушените семейства и разрушените градове.

 

Но ако, например, Русия води военни действия (в Чечения, в Сирия или в Украйна), тогава от гледна точка на Вашингтон, тя се противопоставя от „бунтовници“ (думата бунтовник има романтичен усет на английски) или дори „борци за свобода“. И няма значение, че тези бойци режат главите на затворници, изнасилват деца, вземат цивилни за заложници или се покланят на Адолф Хитлер – всички те са „за свободата“.

 

Ама това е различно

 

Сега подобни риторични увъртания могат да бъдат проследени до примера на Соломоновите острови, суверенен тихоокеански архипелаг, който е сключил споразумение за сигурност с Китай. Смисълът на това споразумение е китайските кораби да могат да посещават пристанища на островите, а китайските сили за сигурност (по искане на местните власти) могат да предоставят подкрепа за поддържане на реда и законността. И преди всичко в защитата на местната китайска диаспора.

 

 

Това напълно законно и логично споразумение обаче предизвика буря от недоволство от страна на Съединените щати и техния основен регионален съюзник Австралия. Във Вашингтон, Канбера (както и в Токио, Уелингтън, Лондон) започнаха да казват, че това споразумение е само пролог и претекст за разполагането на пълноценна китайска военна база на Соломоновите острови.

 

Базата, на която Китай и съответно самите острови уж нямат права, тъй като това разполагане се възприема от Запада като пряка заплаха. „Няма да има китайска военноморска база в нашия регион, на прага ни“, каза австралийският премиер Скот Морисън.

 

Страх и разстояние

 

Веднага възниква въпросът за точните измерения? И така, какво точно Австралия нарича свой "праг"? Какво конкретно разстояние е толкова чувствително за Австралия – и следователно за Запада като цяло – че разполагането на войски в този момент се възприема като опасност? От Соломоновите острови до австралийското крайбрежие са почти 1500 километра - тоест приблизително толкова, колкото от руските граници до Мюнхен или Египет.

 

Нека си представим за секунда, че Москва излиза и казва, че на германска територия не трябва да има военни бази на чужди държави. Че източната част на Средиземно море трябва да бъде изчистено от присъствието на враждебни на Русия сили. Как биха реагирали западните страни на това? Въпросът всъщност е риторичен – все пак е известна реакцията им на много по-скромни руски искания.

 

Когато Москва учтиво помоли американците и европейците да не разполагат войски на руския праг (а в разбирането на Руската федерация „прагът“ е директно нашата граница) – тоест в Грузия, Украйна – и също така да откажат военно сътрудничество със страните от Централна Азия като цяло, тези искания бяха предизвикателно отхвърлени. Твърди се, че те нарушават суверенитета на страните от постсъветското пространство. Междувременно говорим за разполагане на американски войски не на 1500, а на 0 километра от руската граница. Или по-точно на 450 километра от Кремъл.

 

В същото време руската страна даде да се разбере, че отказът на нейното искане и разполагането на американски войски близо до границите на Руската федерация (както отбеляза президентът Путин, „военното развитие“ на Украйна) ще получи съответния отговор. „Темата за потенциалното разширяване на военната инфраструктура на НАТО на територията на Украйна беше многократно споменавана от президента Путин, а президентът Путин каза, че тя е отвъд „червените линии“, припомни прессекретарят Кремъл Дмитрий Песков.

 

Различни нюанси на червено

 

Припомняме, че „преминаването на червени линии“ в международните отношения се отнася до неприемливи действия, реакцията на които надхвърлят традиционната дипломация. До военни действия. Всъщност Русия предприе тези действия: ръководена от неотменимото право на самоотбрана, тя започна специална операция в Украйна, за да постигне неутрален статут на украинската държава. И веднага получи осъждане, санкции и вой от целия Запад.

 

А какво ще кажем за Соломоновите острови? Австралийският премиер Скот Морисън също изрично нарича разполагането на китайска база на островите "червена линия". Разбира се, той не отбелязва какво ще се случи при преминаването ѝ, но американците го правят вместо него.

 

„Разбира се, ние уважаваме суверенитета на Соломоновите острови, но също така искаме те да разберат, че ако бъдат предприети стъпки за установяване на де факто постоянно военно присъствие, възможността за проекция на сила или военни бази на Китай, тогава ще бъдем много сериозни. Ние сме загрижени и ще предприемем естествени стъпки в отговор“, каза Даниел Критенбринк, помощник-държавен секретар по въпросите на Източна Азия и Тихия океан, който наскоро посети Соломоновите острови. Служителят отказа да отговори на въпроса дали е включвал военни действия в тези ответни стъпки - което, преведено от дипломатически на руски, означава, че Америка поне не отхвърля възможността за окупация на островите, за да предотврати появата на китайски военноморски база там.

 

Няма съмнение, че тази окупация няма да предизвика на Запад никакви санкции или дори осъждане. Не, това ще се нарича „освобождението на Соломоновите острови от диктаторския режим“. И, разбира се, „освобождение на жителите от хищнически китайски компании, които изсмукват ресурси от островите и унищожават местната екология“. В същото време китайските хищници, разбира се, ще бъдат заменени от американски хищници, пълни със свобода и филантропия.

 

Ами ако е съюз?

 

И отново говорим за обикновена военноморска база на КНР, чието присъствие абсолютно не означава, че Соломоновите острови са влезли във военно-политическата орбита на Китай. Например в африканската страна Джибути има общо 5 военноморски бази (китайска, японска, американска, италианска и френска). Какво ще се случи, ако Китай и Соломоновите острови сключат истински военно-политически съюз?

 

Нима Съединените щати ще кажат, че това е „суверенно решение на страната“ или „вратите към Алианса винаги трябва да бъдат отворени“, както отговориха на исканията на Русия да се откажат от разширяването на НАТО? Експанзия чак до истинския руски праг, с включването в Алианса на Украйна, Грузия и Молдова (която няма граница с Руската федерация, но има граница с Приднестровието, населено с руски граждани и охранявано от руски миротворци)?

 

Силно съмнително е. Най-вероятно в случай на съюз между КНР и Соломоновите острови (или всяка друга територия в Тихия океан) шансовете за „освобождаване на местните жители от диктатора и китайските хищници“ ще се увеличат драстично.

 

Ситуацията около Соломоновите острови отново показва колко погрешна е американската визия за сегашния световен ред, основан не на закони, а на правила. Правила, основното от които е принципът „каквото е позволено на САЩ, не е позволено на никой друг“.

 

Също така тази ситуация демонстрира коректността и дори до известна степен глобалната стойност на руската специална операция в Украйна. В крайна сметка Москва нарушава тези правила на Запада и тласка целия свят към ако не справедлив, то поне равен свят. Където суверенитетът на всички държави е свещен, където всички държави трябва да вземат предвид интересите на своите съседи и където всички велики сили имат право на сфера на отговорност.

 

 

Кеворк Мирзаян,  Превод: В. Сергеев,Поглед.инфо

Станете почитател на Класа