Талибаните разпускат като „ненужна“ Комисията по правата на човека в Афганистан

Талибаните разпускат като „ненужна“ Комисията по правата на човека в Афганистан
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    18.05.2022
  • Share:

Властите на талибаните в Афганистан разпуснаха пет ключови отдела на бившето подкрепяно от САЩ правителство, включително комисията по правата на човека в страната, като ги сметнаха за ненужни през финансовата криза, каза служител.


Афганистан е изправен пред бюджетен дефицит от 44 милиарда афганистана (501 милиона долара) през тази финансова година, съобщиха властите на талибаните, когато обявиха първия си годишен национален бюджет след поемането на властта миналия август.


„Тъй като тези отдели не бяха счетени за необходими, те не бяха включени в бюджета и бяха разпуснати", каза Инамула Самангани, заместник говорител на талибанското правителство.


Разпуснаха също и Висшият съвет за национално помирение (HCNR), някогашният съвет за национална сигурност и комисията за надзор върху прилагането на афганистанската конституция. HCNR за последно беше ръководен от бившия афганистански президент Абдула Абдула и работеше за преговори за мир между подкрепяното от САЩ правителство на бившия президент Ашраф Гани и тогавашните бунтовнически талибани.


През август 2021 г., 20 години след нахлуването в Афганистан, чуждите сили се оттеглиха, което доведе до разпадането на правителството и превземането на страната от талибаните.


След като поеха властта през 2021 г., талибаните увериха света, че ще бъдат по-умерени. Те обаче вече въведоха правила, които задължават жените и момичетата да носят бурки и изискват роднини от мъжки пол да ги придружават на обществени места.

Станете почитател на Класа