Турция заяви, че няма да одобри присъединяването на Швеция и Финландия към НАТО

Турция заяви, че няма да одобри присъединяването на Швеция и Финландия към НАТО
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    18.05.2022
  • Share:

Турция заяви, че няма да одобри присъединяването на Швеция и Финландия като членове на НАТО, часове след като Стокхолм последва Хелзинки в историческа промяна в политиката за сигурност на Северна Европа, като официално потвърди, че възнамерява да кандидатства за членство в алианса.


Реджеп Тайип Ердоган каза, че дипломатическите делегации от двете страни, които след нахлуването на Русия в Украйна обърнаха десетилетия на военно необвързаност, дори не трябва да си правят труда да идват в Анкара, за да обсъдят този ход.


„Няма да кажем „да" на онези, които прилагат санкции спрямо Турция, за да се присъединят към организацията за сигурност НАТО", каза Ердоган. „Казват, че ще дойдат в Турция. Ще дойдат да ни убедят? Извинете ни, но не бива да си правят труда."


Коментарите на турския президент дойдоха, когато премиерът на Швеция Магдалена Андерсон каза, че „широко мнозинство" в парламента подкрепи членството в НАТО като „най-доброто нещо за сигурността на Швеция" – навличайки си предупреждение от Москва. Андерсън каза, че посланикът на Швеция в НАТО официално ще предаде молбата на Стокхолм в централата на алианса в Брюксел „в рамките на следващите няколко дни" и че искането за членство ще бъде подадено едновременно с това на Финландия.


Анкара за първи път повдигна възражения срещу членството на Финландия и Швеция в петък, като се позова на тяхната история на приемане на членове на кюрдски въоръжени групировки и прекратяването от Швеция продажбите на оръжие за Турция от 2019 г. заради военната операция на Анкара в Сирия.
Министерството на правосъдието заяви в понеделник, че през последните пет години двете страни не са успели да отговорят положително на исканията за екстрадиция на 33 души, които според Турция са свързани с групи, които смята за терористични, а именно Работническата партия на Кюрдистан (ПКК) и последователите на Фетхуллах Гюлен. „НАТО ще се превърне в люпилня за терористи, ако двете страни се присъединят", каза Ердоган на пресконференция в понеделник.


Външният министър на Обединеното кралство Лиз Трус заяви в понеделник вечерта, че „силно подкрепя присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО, като страните трябва да бъдат интегрирани в алианса възможно по-скоро, за да укрепят колективната сигурност на Европа" .


Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг многократно е казвал, че „двете скандинавски страни ще бъдат посрещнати с отворени обятия", но процесът изисква единодушие между 30-те съществуващи членове на алианса. Възраженията на Турция, дори и да са насочени към извличане на отстъпки, могат да забавят процеса.


Заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков каза, че страните „не трябва да си правят илюзии, че просто ще се примирим с това", нарече този ход „още една сериозна грешка с дълбоки последици" и предупреди, че „общото ниво на военно напрежение ще нараства".


Руският президент Владимир Путин обаче по-късно изглеждаше по-резервиран и каза, че Москва не вижда членството на Финландия и Швеция в НАТО като пряка заплаха само по себе си. "Русия няма проблем с тези държави - няма", каза Путин. Той обаче предупреди, че разполагането на военна инфраструктура на техните територии „със сигурност ще провокира руския отговор".

Станете почитател на Класа