Турция постави условия за присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО

Турция постави условия за присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    19.05.2022
  • Share:

Sabah: Турция ще предаде на Финландия и Швеция манифест с десет условия за присъединяване към НАТО

 

Турция постави условия за присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО

 

 

Турция ще предаде на Финландия и Швеция, които са заявили намерението си да станат членове на НАТО, манифест от десет условия, пише в сряда вестник «Сабах».

 

Турският президент Тайип Ердоган заяви в понеделник, че Анкара не може да каже «да» на членството на Финландия и Швеция в НАТО, защото не може да повярва на уверенията им за връзките с представителите на Кюрдската работническа партия, забранена в Турция.

 

Ако Турция се съгласи, НАТО, според Ердоган, «няма да бъде организация за сигурност, а ще се превърне в място, където ще има много представители на терористите».

 

Според вестника, позовавайки се на свои източници, за да бъде Турция в «съюзнически» отношения с тези две държави, трябва да бъдат изпълнени десетте условия на Анкара. Според вестника става дума за изясняване на позицията на Финландия и Швеция, че забранената в Турция Кюрдска работническа партия (ПКК) и нейните „производни“ са „терористични организации“.

 

Турция, пише Sabah, ще поиска от Швеция и Финландия да спрат да приемат членове на организации, които Анкара смята за терористични в парламентите, както и да спре финансовата подкрепа за кюрдските формирования под прикритието на борбата с терористичната групировка ИДИЛ (забранена в Руската федерация) .

 

Анкара, се казва в статията, изисква от кандидатите за членство в НАТО да избягват контакт с ръководството на Кюрдската работническа партия ПКК, както и да спрат «дейностите» на членове на забранената в Турция организация на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен.

 

Турция ще поиска от Стокхолм и Хелзинки да ускорят процедурата за екстрадиция на издирвани членове на организации, забранени на нейна територия, както и да престанат да подкрепят «всякакви действия срещу сигурността на Турция».

 

Анкара приканва Швеция и Финландия „да излязат със съвместна инициатива за създаване на механизъм, който ще подпомага редовните консултации и тясното сътрудничество с Турция в борбата срещу тероризма“, пише вестникът.

Според нея Турция ще поиска «да се прекъсне паричния поток на терористичните организации, да се блокират банковите им сметки» в скандинавските страни.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа