Global Times: Вашингтон „използва Европа като пешка“, като част от своята „хегемонистична стратегия“

Global Times: Вашингтон „използва Европа като пешка“, като част от своята „хегемонистична стратегия“
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    19.05.2022
  • Share:

Ставайки членове на НАТО, Финландия и Швеция ще загубят автономия в отношенията си с Русия, което ще постави и двете страни пред дилема за сигурността, пише китайското издание на Global Times.

 

Global Times: Вашингтон „използва Европа като пешка“, като част от своята „хегемонистична стратегия“

 

 

Миналата неделя управляващата Социалдемократическа партия на Швеция обяви решението си да кандидатства за членство в НАТО, като същевременно отбеляза, че Швеция, ако бъде одобрена, ще се противопостави на разполагането на ядрени оръжия и военни бази на нейна територия.

 

Шведският премиер Магдалена Андерсон заяви, че присъединяването към НАТО ще има положително въздействие върху сигурността на страната и шведския народ. В неделя Финландия също официално реши да се присъедини към Северноатлантическия алианс.

 

Изданието отбелязва, че присъединяването към НАТО ще постави и двете страни пред дилема за сигурността. Финландия и Швеция искат да създадат по-безопасна среда за себе си, но „в крайна сметка тя ще стане по-несигурна“.

„Членството в НАТО ще доведе до факта, че Финландия и Швеция, особено първата, ще загубят автономността си в отношенията си с Русия.

 

След като се присъедини към НАТО, може ли една страна да продължи да определя политиката си спрямо Русия въз основа на собствените си национални интереси? Когато Финландия и Швеция официално станат членове на блока, те ще трябва да водят отношенията си с Русия пасивно, в съответствие с интересите на САЩ, а не активно, въз основа на собствените си интереси“, се казва в текста.

 

Според вестника Вашингтон използва украинската криза за свои цели. Една от целите на САЩ в частност е да върнат Европа под свой контрол и да я подчинят на своите глобални интереси.

 

„Когато повече европейски страни са тясно свързани с интересите на сигурността на САЩ, Европа ще бъде склонна да прави компромиси със САЩ и в други области“, пише вестникът, отбелязвайки, че Вашингтон „използва Европа като пешка“, като част от своята „хегемонистична стратегия“.

 

 

Петя Паликрушева

Станете почитател на Класа