Русия вижда възможност за тристранна среща на върха с Армения и Азербайджан

Русия вижда възможност за тристранна среща на върха с Армения и Азербайджан
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    19.05.2022
  • Share:

Москва не изключва възможността за провеждане на тристранна лична среща на върха между Русия, Азербайджан и Армения, каза в интервю за ТАСС руският заместник-министър на външните работи Андрей Руденко.


„Продължаваме системната работа на всички нива за изпълнение на тристранните споразумения на най-високо ниво, постигнати на 9 ноември 2020 г., 11 януари и 26 ноември 2021 г. Лидерите поддържат контакт през цялото време. Не изключваме организирането на лична среща. среща, ако възникне необходимост", каза той.


Дипломатът добави, че руският външен министър Сергей Лавров е обсъдил всички въпроси на помирението Баку-Ереван със своите арменски и азербайджански колеги по време на посещението си в столицата на Таджикистан Душанбе на 12 май.


Конфликтът между Армения и Азербайджан за високопланинския регион Нагорни Карабах, спорна територия, която е била част от Азербайджан преди разпадането на Съветския съюз, но е предимно населена с етнически арменци, избухва през февруари 1988 г. след като автономният регион Нагорни Карабах обяви оттеглянето си от Азербайджанската съветска социалистическа република. През 1992-1994 г. напрежението експлодира в мащабни военни действия за контрол над анклава и седемте прилежащи територии, след като Азербайджан загуби контрол над тях. Преговорите за уреждането на Нагорни Карабах продължават от 1992 г. в рамките на Минската група на ОССЕ, водена от тримата й съпредседатели - Русия, Франция и САЩ.


Подновените сблъсъци между Азербайджан и Армения избухнаха на 27 септември 2020 г., като в спорния регион Нагорни Карабах бушуваха интензивни битки. На 9 ноември 2020 г. руският президент Владимир Путин, президентът на Азербайджан Илхам Алиев и арменският премиер Никол Пашинян подписаха съвместно изявление за пълно прекратяване на огъня в Нагорни Карабах. Съгласно документа азербайджанската и арменската страна спряха на позициите, които заемаха, а руски миротворци бяха разположени по линията на сраженията в Нагорни Карабах и по коридора Лачин, който свързва Армения с анклава, за да упражняват контрол върху спазването на примирието. Освен това редица области преминаха под контрола на Баку.


Няколко месеца по-късно, на 11 януари 2021 г., тримата лидери се срещнаха в Москва и постигнаха споразумение за деблокиране на регионалните комуникации. След това споразумение беше създадена работна група на ниво вицепремиери.


Тримата лидери се срещнаха отново в Сочи на 26 ноември 2021 г. Те се споразумяха да предприемат стъпки за подобряване на стабилността и сигурността на азербайджанско-арменската граница. Те се споразумяха и да създадат двустранна комисия за делимитацията и демаркацията на границата. Руската страна обеща да предложи своята консултативна помощ по искане на страните.

Станете почитател на Класа