Airbnb закрива бизнеса в Китай на фона на многократни блокирания за Covid

Airbnb закрива бизнеса в Китай на фона на многократни блокирания за Covid
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    25.05.2022
  • Share:

Airbnb закрива бизнеса си в Китай за неопределено време, докато продължават политиката на страната за нулев Covid, блокирането и ограниченията за пътуване.


Във вторник Airbnb съобщи на базираните си в Китай потребители, че ще спре да приема всички резервации за настаняване в Китай от 30 юли. Според източник, запознат с решението, който потвърди спирането, вътрешният бизнес на Airbnb в Китай страда от китайските пандемични ограничения, без никакви индикации, че властите възнамеряват да се движат към съвместно съществуване с вируса или да отварят границите си.


След като вълна от случаи на Omicron се разпространи в Китай, правителството удвои политиката си за елиминиране на Covid-19. Големите градове, включително Шанхай и Пекин, са били подложени на блокиране в целия град или локализирани и има широко разпространени ограничения за пътуване между градове и провинции.


Приходите от базирани в Китай престой представляват приблизително 1% от световните приходи, каза източникът пред Guardian, а Covid-19 влоши проблемите и засили тяхното въздействие.


Китайските жители са изправени пред тежки ограничения за международни пътувания, което се отрази на световната туристическа индустрия. Между 2010 и 2019 г. броят на китайските туристи, пътуващи в чужбина, се е утроил до 155 милиона.


Но докато останалата част от света се отваря отново, Airbnb твърди, че е достигнала рекордно висок брой резервации през първото тримесечие на тази година, с повече от 102 милиона резервации за настаняване и преживявания. „Гостите резервират повече от всякога", каза Airbnb на акционерите в писмо. „Поглеждайки напред, виждаме силно продължително задържано търсене."


Компанията каза, че тенденциите на хората, които резервират престой далеч от градските райони и остават сравнително близо до дома, продължават, но гостите също се връщат в градовете и правят трансгранични пътувания.

Станете почитател на Класа