„Борис Джонсън е променил министерския кодекс, за да спаси кожата си“

„Борис Джонсън е променил министерския кодекс, за да спаси кожата си“
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    29.05.2022
  • Share:

Борис Джонсън е обвинен, че е променил министерския кодекс, за да помогне за „спасяването на кожата си" преди новото разследване на Партигейт, което може да публикува още снимки и да го подложи на публично преследване от депутати.


Той измени правилата така, че не винаги ще се очаква министрите да подават оставки заради нарушаване на кодекса за поведение. При новите санкции те биха могли да се извинят или временно да загубят заплащането си.


Джонсън също така блокира възможността независимият му шеф по етика Кристофър Гайд да получи правомощието да започне свои собствени разследвания и пренаписа предговора към министерския кодекс, премахвайки всички препратки към честност, почтеност, прозрачност и отчетност.


Това става, когато министър-председателят е изправен пред питане от комисията по привилегиите дали е подвел парламента за партитата на Даунинг стрийт по време на локдауна - което само по себе си може да бъде нарушение на министерския кодекс.


Лейбъристите и либералдемократите обвиниха Джонсън в манипулиране на системата, за да „се измъкне от куката" преди разследването.


Новата версия на министерския кодекс бе публикувана в петък заедно с изявление на правителството, в което се казва, че е „непропорционално да се очаква, че всяко нарушение, колкото и да е незначително, да доведе автоматично до оставка или уволнение", и има подкрепата на Комисията по стандарти в обществения живот и на лорд Гайд, съветник по министерските интереси.


Министрите, които съзнателно заблуждават парламента, обикновено се очаква да подадат оставки, е посочено другаде в кодекса. От Даунинг стрийт обаче отказаха да кажат дали Джонсън ще подаде оставка, ако се установи, че го е направил.


Крис Брайънт, депутат от лейбъристите и председател на парламентарната комисия по стандартите, каза „Новият министерски кодекс е позор. Това означава, че мъничкото подобие на отчетност изчезва. „Ако нарушите правилата, просто пренапишете книгата с правила" е мотото на това презряно правителство", каза той.


Джонсън остава под силен натиск за Партигейт след публикуването на доклада на Сю Грей. В петък той претърпя първата загуба на предна скамейка след доклада, министерският помощник Пол Холмс, който каза, че работата му като депутат е била „опетнена от токсичната култура, която сякаш е проникнала в номер 10".


Боб Нийл, бивш министър и председател на комисията по правосъдие, също разкри, че е изпратил писмо за недоверие тази седмица. „Тези събития подкопаха доверието не само в кабинета на министър-председателя, но и в самия политически процес. За да възстановим това доверие и да продължим напред, е необходима промяна в ръководството", каза той.


Депутати от бунтовниците планират да използват почивката от следващата седмица, за да планират начини за сваляне на премиера.

Станете почитател на Класа