18-годишните американци не могат да пият. Защо могат да купуват автоматични оръжия?

18-годишните американци не могат да пият. Защо могат да купуват автоматични оръжия?
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    29.05.2022
  • Share:

Рос Баркан
Масовата стрелба в начално училище в Тексас, при която загинаха 19 деца и двама учители, беше напомняне за всички начините, по които Съединените щати са провалили своите хора. Нация, която все още спазва обещанията си, Америка сега е пленена от политическа поляризация и фанатично оръжейно лоби. В САЩ има повече огнестрелни оръжия, отколкото хора.


Важно е да запомните, тъй като тези масови стрелби продължават да се случват, че проблемът са оръжията: всички те, не само автоматите, но и пистолетите. Някак си трябва да стане много по-трудно в тази страна да се купи оръжие. Никой 18-годишен, особено такъв с толкова дълбоко проблемна история като предполагаемия тексаски стрелец, не би трябвало да може да си купи огнестрелно оръжие.


След расистката стрелба в супермаркет на Бъфало по-рано през месеца, демократическата институция временно се отдръпна от бича на оръжията към бича на онлайн дезинформацията и как да се пребори с нея. Демократите от всички идеологически ивици бързо подкрепиха „ново законодателство, което ще подобри споделянето на разузнавателна информация между правоприлагащите агенции, основавайки се на законопроект, който прие Съдебната комисия на Камарата на представителите, който ще създаде постоянни офиси в рамките на Министерството на вътрешната сигурност, Министерството на правосъдието и ФБР за да наблюдава, разследва и преследва случаи на вътрешен тероризъм".


Използването на масови стрелби за разширяване на властта на Министерството на вътрешната сигурност би било сериозна грешка, която неизбежно би наказала левицата, когато републиканците отново поемат властта. Доналд Тръмп или друг десен президент няма да се поколебаят да прекласифицират различни прогресивни организации или движения като вътрешен тероризъм, особено ако живеят извън политическия мейнстрийм.


Фокусът трябва да остане върху оръжията. Повтарянето на масовите стрелби – Санди Хук, Паркланд, Ел Пасо – не помръдна републиканците, които продължават да отричат реалността, че Америка е единствената заможна нация, която се бори с такова насилие и смърт. Инициативите за психично здраве са добри, но проблемът е в броя на хората, които могат без никакво усилие да си купят оръжие и да стрелят. Масовото клане не е толкова лесно с нож. Въоръжената охрана във всяка училищна сграда в Америка, все още не можеше да спре решителен убиец с военно оръжие.


Дилемата с пистолета също трябва да бъде решена. Държавите, управлявани от демократи, се разправиха с тях и преследват производителите на оръжия-призраци, които създават непроследими оръжия. Но оръжията продължават да преминават през държавните граници, избягвайки разкриване от полицията. Оръжейното насилие от по-редовен вид поразява градовете навсякъде. Всяко едно от тези убийства е дълбоко трагично. Ако ограничаването на достъпа до оръжия е непопулярно в консервативните държави, демократите трябва да намерят начини да водят кампания по други въпроси и да прилагат законите за безопасност, след като са на власт. Като начало трябва да има повече двупартиен консенсус относно повишаването на възрастта за покупки на оръжие. Тъй като повечето насилствени престъпления се извършват от много млади, отрязването на тийнейджъри от оръжия може да има малка разлика.


Ако 18-годишните не могат законно да пият, защо да могат да купуват огнестрелни оръжия?

Станете почитател на Класа