Илон Мъск хвали рецесията: „Твърде дълго валяха пари върху глупаците“

Илон Мъск хвали рецесията: „Твърде дълго валяха пари върху глупаците“
  • Written by:  Ш.Меламед
  • Date:  
    31.05.2022
  • Share:

Андрю Лорънс
„Това всъщност е нещо добро", каза Мъск в отговор на въпрос от потребител на Twitter за рецесията. „Твърде дълго валят пари върху глупаците. Трябва да се случат някои фалити. Освен това, всички неща, свързани с Covid и оставането в вкъщи, подмамиха хората да си помислят, че всъщност не е нужно да работите усилено. Това е грубото събуждане!"


Трудно се говори от човек, който струва над 218 милиарда долара, повече от всеки в света. И удобно пренебрегва значителните дарения, които самият Мъск взе в процеса на нарастване на нетната си стойност. Как Мъск издържа на икономическите бури и грубите събуждания след това?


През 2008 г. компанията пусна единствения си продукт – имитация на Lotus Elise, наречена Roadster. При начална цена от около 80 000 долара, купето не беше точно на цена за продажбен бум; 2450 глобални продажби направиха визията на Мъск за масово производство на електрически автомобили да изглежда като невероятна мечта. Но година по-късно Tesla получи заем от 465 милиона долара като част от федерален пакет от стимули - пари, които по същество платиха за разработването и производството на революционния Model S.


Мъск, който бързо отбелязва, че Tesla рано е изплатила този заем, мести тези автомобили с помощта на значителни данъчни облекчения за електрически превозни средства. Освен това той се възползва от липсата на емисии от ауспуха на автомобилите си, като препродава своите въглеродни кредити на конкуренти с високи въглеродни емисии под натиск– най-малко 517 милиона долара от 2015 г. Tesla вероятно щеше да е мъртва като самия Никола Тесла, ако не беше правителството да „излива пари върху глупаци".


Мъск също така заяви в Twitter, че „рецесията е добра, защото компаниите, които по своята същност имат отрицателен паричен поток (т.е. разрушители на стойност), трябва да умрат, така че да спрат да консумират ресурси". От 2010 до 2018 г. Tesla събра 20 милиарда долара капитал, като същевременно генерира отрицателен паричен поток от 9 милиарда долара; 2021 г. беше първата пълна година на рентабилност на компанията.


Не само Вашингтон е бил щедър. Tesla също се възползва от държавни данъчни данъчни облекчения за зелени превозни средства и рутинно си помага с корпоративни субсидии. От миналия август компанията получи приблизително 64 милиона долара стимули, за да се премести в Остин, Тексас, и да построи Giga Texas - фантастичната нова фабрика, която се очаква да произведе друга идея на Мъск, Tesla Cybertruck.


Други компании на Мъск също са се възползвали от схемите за корпоративно благосъстояние в размер на почти 5 милиарда долара правителствена подкрепа. Това включва SpaceX, който току-що сключи договор за 2,89 милиарда долара с НАСА и договор с въздушните сили на стойност 653 милиона долара, и двата през 2021 г.; и SolarCity, които капитализираха 1,5 милиарда долара от правителствена помощ, преди слънчевата енергийна компания да бъде погълната от Tesla - която самата прие плащания от 600 милиарда долара на Доналд Тръмп за стимулиране на пандемията.


Мъск може да мъмри работата от дома, колкото си поиска. Но когато става дума за облагодетелстване от подаяния и заеми, малцина са били обсипвани с повече от него.

Станете почитател на Класа